Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Restaurang Slimfood i köpcentret Nordstan i Göteborg. Ägaren Abbas Zabihi tycker inte att det är svårt att få tag på villiga sommarjobbare – men desto svårare att hitta rutinerad personal.

Antalet lediga sommarjobb slår rekord

Rekordmånga sommarjobb finns nu att söka för den som letar sysselsättning till sommaren. I januari fanns hela 50 000 feriejobb tillgängliga på Platsbanken – drygt 3 000 fler än förra året.

Antalet lediga sommarjobb har ökat successivt de senaste fem åren. I januari 2014 fanns drygt 16 500 anmälda ferieplatser på Platsbanken – att jämföra med årets 50 000 annonser.

- Det finns helt klart en demografisk effekt, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen.

- En stor andel är inom hälso- och sjukvården. Och det är många som behöver omvårdnad och framför allt kommunerna måste täcka upp under sommaren.

Chans för nyanlända

Men även om sommarjobb inom sjukvård och omsorg är fortsatt vanligast, ökar i år också antalet ferieplatser hos industrin, hotell- och restaurang, kriminalvården och lager.

De senare branscherna brukar utannonsera först i mars, konstaterar Eklöf – men i år finns en större andel redan i januari. Något som förmodligen har med den goda arbetsmarknaden generellt att göra.

- Sverige har haft en väldigt god arbetsmarknad i flera år nu, vilket innebär fler sysselsatta och därmed fler som ska ha semester.

Förra året anmäldes totalt nästan 140 000 lediga sommarjobb mellan december och juni, och Arbetsförmedlingen tror att det blir minst lika många denna säsong.

Ökningen av antalet lediga sommarjobb fördelar sig jämt över landet – och enligt Eklöf kan det för många innebära en fot in i arbetslivet.

- Det är en bra språngbräda, framför allt för unga men också för nyanlända med utbildning och erfarenhet från sitt hemland, men som nu kan få sin första merit på svenska arbetsmarknad.

Svårt hitta rutinerade

En av dem som redan utannonserat är restaurangen Slimfood i Göteborg. Ägaren Abbas Zabihi tycker inte att det är svårt att få tag på villiga sommarjobbare – men desto klurigare att hitta rutinerade personer.

- Många är unga och de flesta har inte jobbat inom restaurangbranschen. Då tar det en månad att lära upp dem och sedan är sommaren slut, säger han.

Den här säsongen är de i behov av en diskare, men den som gör bra ifrån sig har sedan möjlighet till fast tjänst i till exempel salladsbaren eller varumottaglingen, förklarar Zabihi – som märker ganska fort om det är en person han vill behålla eller inte.

- Vissa står bara och väntar på att bli tillsagda vad de ska göra, andra är mer aktiva och hittar på saker på egen hand, säger han.

- Sådant märks redan första veckan.