Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Apples vd Tim Cook har en hel del att tänka på. Arkivbild.

Apple i kris – tvingas sänka pris på Iphone

Ju större de är, desto tyngre är fallet, heter det. Teknikjätten Apples ras är ett bevis för detta. Sedan början av november har hiskeliga 1 900 miljarder kronor raderats från bolagets börsvärde – och nu tvingas man sänka priserna på sina telefoner.

Uppgifterna kring prissänkningen rapporteras av Wall Street Journal och gäller den ytterst viktiga marknaden i Japan. Enligt tidningen är Apple på väg att subventionera mobiloperatörer som säljer den nya modellen XR som lanserades i september tillsammans med modellerna XS och XS Max.

Just XR-modellen har färre finesser än de andra två men samma prislapp som den äldre Iphone 8 – en faktor som bidragit till svaga försäljningssiffror. Det är oklart om Apple nu tvingas till liknande åtgärder inom andra regioner och bolaget vill inte kommentera tidningens uppgifter.

I Sverige behåller Iphone klart förstaplatsen hos Elgiganten, en av de större telekomförsäljarna. Pressansvariga Jessica Wallin säger att kunderna ogärna byter operativsystem, vilket gör att Apple har en trogen skara kunder, utan att vilja avslöja någon försäljningsstatistik. Inom Androidsfären är konkurrensen desto hårdare där Huawei haft ett starkt år, enligt Wallin. Mest efterfrågade hos Elgiganten är Apple följt av Samsung och Huawei.

Men bedömare TT talat med tror absolut att de rejält dyrare, nysläppta Apple-telefonerna kan ha påverkat försäljningen negativt.

Aktien rasat

För Apple skulle ett beslut att subventionera försäljningen vara ännu ett tecken på hur situationen drastiskt förändrats. Bara för drygt tre veckor sedan såg allting ut som det brukar, Apples aktie värderades till 222 dollar, cirka 2 000 kronor, och även om oktober skakat om marknaden sågs Apple som brukligt som en trygg och säker investering.

Sedan kom raset.

När den nu handlas kring 176 dollar betyder det ett fall på 20 procent, eller ett fall med drygt 200 miljarder dollar sedan 1 november när kvartalsrapporten släpptes och den sämsta perioden för aktien sedan finanskrisen 2008.

- Det här är den mest negativa synen jag sett från investerare på Apple sedan 2014, 2015. Varenda björn kommer ut från idet, säger Dan Ives vid investmentbanken Wedbush Securities till CNBC och syftar på trenden när marknaden är negativ, det vill säga björnmarknaden.

Sänkt riktkursen

De negativa faktorerna som kommit att påverka raset är flera:

Det hela började med Apples delårsrapport där bolaget främst meddelade lägre Iphoneförsäljning än väntat men också bleka framtidsutsikter. Bolaget meddelade också att man ska sluta rapportera antalet sålda enheter, något som tolkades i vissa fall som att man vill mörka dåliga siffror även om inte konkurrenter som Samsung eller Google gör detta.

Därefter har ett flertal underleverantörer i sin tur vinstvarnat efter som det hetat "betydande minskningar i beställningar från en storkund".

I takt med detta har också flera Wall Street-aktörer valt att ändra sin syn på aktien och sänkt riktkursen. Den stora frågan är nu om detta är ett tillfälligt hack i Apples framgångssaga eller början på ett allt djupare fall?

Rättad: I en tidigare version angavs fel värden på börsfallet.