Börsen sågar Swedbank

Swedbankchefen Birgitte Bonnesen är nöjd med andra kvartalet, men på börsen är det tummen ned. Aktien faller med över 3 procent.

ANNONS
|

Kursfallet kommer sedan Swedbank redovisat en rörelsevinst på 7388 miljoner kronor för andra kvartalet i år, betydligt mer än de 6026 miljoner kronor som banken tjänade under motsvarande period i fjol.

Andreas Håkansson, bankanalytiker på Exane BNP Paribas, förklarar marknadens stingsliga reaktion med att bankens kapital förändrats något till det sämre.

- Jag tycker att det är fel. Aktien borde handlas upp, eller åtminstone oförändrat, på den här rapporten, säger han.

ANNONS

Birgitte Bonnesen , vd för Swedbank, är dock väldigt nöjd med utvecklingen.

- Det går bra för Sverige, även om man kanske inte skulle kunna tro det. Det finns en konsumenttillit, säger hon, och konstaterar att aktiviteten hos kunderna är hög.

- Folk köper mer och drar sitt kort, och det är bra för oss.

Störst på bolån

Bonnesen pekar också på bostadsmarknaden som har stabiliserat sig efter prisnedgången. Amorteringskravet, som skärptes i mars i år, har inte haft så särskilt stor inverkan på Swedbank, förklarar hon. Det rör framför allt storstadsregionerna.

- Vi är ju en bank för hela Sverige, och nu har antalet transaktioner stabiliserat sig. Det är lugnare på bostadsmarknaden, men folk flyttar och renoverar kök och köper landställen. Vi är med dem genom deras livscykel.

ANNONS

Stora delar av vinsten kommer från bankens utlåning. Swedbank är den största bolånebanken i Sverige. Men många undrar nog om en bank verkligen ska gå så här bra i minusräntetider.

- Det ska man, vi är en stor systemviktig bank, och det är viktigt att vi är stabila, lönsamma och har koll på kostnaderna.

Riksbanken har sagt att räntan ska börja höjas i slutet på året. Frågan är vad som händer då, med Swedbanks alla bolån.

- Vi får se hur marknaden stabiliserar sig då. Men jag känner mig trygg med att hushållen har starka balansräkningar. Arbetsmarknaden är stark, och den disponibla inkomsten ökar.

Byggt för dyrt

Hon uttrycker dock en oro för hur vi byggt i Sverige under de senaste åren. Dyrt, och mest i storstäder. Inte för alla dem som efterfrågar billigare bostäder. Det innebär en risk för bostadsmarknaden.

ANNONS

- Det är ett stort strukturellt problem i Sverige, och ingen gör något åt det. Men vi ser att det börjar komma nya initiativ ute i landet, efterfrågan är enormt stor. Inte bara i Stockholm, utan även i till exempel Göteborg och universitetsstäder.

Fast det är inte bara bolån och folks ekonomiska aktivitet som byggt Swedbanks vinst.

Birgitte Bonnesen pekar på att banken också tjänar bra med pengar på sådant som brukar ses som "slasktrattar" för andra banker, under beteckningen övriga intäkter.

- Det är till exempel försäkringar och vår ägarandel i Sparbankerna, som har gått starkt. Det är jag väldigt nöjd med.

Företagen är aktiva, och behöver både kapital och andra tjänster från Swedbank, konstaterar hon, och pekar på en god utveckling även för företagsaffären.

TT

ANNONS

Fakta: Swedbank i siffror

Swedbanks andra kvartal (2017 års siffror inom parentes)

Räntenetto: 6273 miljoner kronor (6090 miljoner kronor)

Provisionsnetto: 3236 miljoner kronor (3050 miljoner kronor)

Totala intäkter: 11797 miljoner kronor) (10393 miljoner kronor)

Kostnader: 4262 miljoner kronor (3966 miljoner kronor)

Rörelsevinst: 7388 miljoner kronor (6026 miljoner kronor)

Källa: Swedbank

ANNONS