Bankras i spåren av Danske Bank-härva

ANNONS

Nyhetsbyrån Bloomberg har i en artikel skrivit att det kan röra sig om betydligt mer pengar som flödat genom det estniska banksystemet. Enligt den estniska centralbanken utgör de summor från utländska konton som Danske Bank erkänt har passerat den estniska filialen, 235 miljarder dollar, bara knappt en fjärdedel av de totala pengaströmmarna mellan 2007 och 2015.

Swedbank föll

När börsen stängde hade Swedbanks aktie rasat 5,8 procent och även de andra storbankerna backade rejält.

- När man inte vet så blir folk oroliga, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på BNP Paribas.

ANNONS

Det är oklart om andra banker är inblandade, men Swedbank har verksamhet i Estland.

"Vi har arbetat kontinuerligt under åren tillsammans med myndigheter samt korrespondentbanker för att säkerställa att vi har solida system och processer kopplat till bekämpning av penningtvätt. Vi har löpande vidtagit nödvändiga åtgärder", säger Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau i en skriftlig kommentar till TT och fortsätter:

"Så låt mig understryka att vi inte känner igen oss i Bloombergs rapportering. Vi är en retailbank med låg risk. Vad gäller Estland är det en av våra hemmamarknader, vilken den varit från start."

Bloombergs uppgifter om pengaströmmarna, motsvarande cirka 900 miljarder euro, stämmer men de tolkas fel, uppger estniska centralbanken Eesti Pank på onsdagskvällen i ett pressmeddelande.

"Vilseledande"

De 900 miljarderna är en totalsumma av samtliga estniska utrikesaffärer som import och export av varor samt finansiella investeringar, enligt banken.

"Bloombergs påstående att de 900 miljarderna kommer från utländska kontoinnehavare är därför vilseledande", skriver Eesti Panke i pressmeddelandet.

Centralbanken påpekar att man inte samlar separat statistik för transaktioner från utländska bankkunder.

TT
ANNONS