Volkswagens fusk avslöjades i september 2015. En manipulerad mjukvara gav dieselmotorerna falska utsläppsmängder av kväveoxider. 11 miljoner bilar berördes och vad slutnotan med alla böter, återköp och tekniska åtgärder hamnar på är för tidigt att säga. Klart är dock att bolaget så här långt har lagt undan motsvarande 250 miljarder kronor för att täcka kostnaderna.
Inget företag kan ta sådana utgifter utan att det påverkar de framtida vinsterna, men märkligt nog är bolagets aktiekurs högre i dag än före skandalen. Totalt har bolagets värde ökat med motsvarande 350 miljarder kronor under perioden.
Bryr sig inte
Bilköparna världen över inte tycks inte bry sig nämnvärt. Under andra kvartalet 2015, alltså precis före skandalen, sålde Volkswagengruppen 2,48 miljoner bilar. Motsvarande kvartal i år var siffran 2,66 miljoner.
I samband med dieselgate kom det många uttalanden i stil med "det tar lång tid att bygga upp ett varumärke, men det kan raseras på ett ögonblick". Det är dock en sanning med modifikation, hävdar varumärkesexperten Mats Georgson.
- För det första måste man skilja på varumärke och anseende. Varumärket handlar om att folk och företag vill köpa bilar från Volkswagen. Anseende rör frågan om skuld och begångna fel och hur förhållandet till samhället och myndigheterna påverkas. Det som drabbat Volkswagen är snarast en smäll för anseendet än för varumärket, säger han till TT.
Ett skäl till att Volkswagen klarat skandalen förhållandevis bra är att bolaget följde regelboken och erkände fifflet direkt, påpekar han.
Köparna bestämmer
Trots att det gått två år är det fortfarande syndabekännelsen Mea culpa (min skuld) som gäller för den högsta VW-ledningen.
- Vi gjorde fel och det har vi erkänt hela tiden, säger Volkswagens kommunikationsdirektör Peik von Bestenbostel till TT.
Alla marknader har inte återhämtat sig efter skandalen, påpekar han, och ger Tyskland som ett exempel.
- Köparna bestämmer själva. Vi försöker erbjuda så bra bilar som möjligt och om du ser på utsläpp så klarar vi oss bra i dagens konkurrens.
Flera bedömare har den senaste tiden varnat VW-ledningen för att slå sig till ro och blåsa faran över. Satsningar måste göras, inte minst på miljövänligare motorer. Så sent som i början av veckan kom beskedet att bolaget ska satsa motsvarande 230 miljarder kronor i nya och förbättrade produktionsanläggningar de kommande åren. Bolaget höjer också tempot när det gäller nya och uppdaterade modeller. Vissa är inriktade på de kinesiska och amerikanska marknaderna, men för Sverige handlar det om ett tiotal modeller med start nästa år.
Nya modeller
Flera källor uppger för TT att det kommer en åttonde generation av Golf-familjen, en SUV med namnet T-Cross som är mindre än T-Roc som redan visats upp och ska finnas på svenska marknaden i januari, samt en helt ny Touareg som byggs på bottenplattan MLB som utvecklats av Audi.
2020 kommer elbilarna ID (i Golfstorlek) och ID Crozz (en SUV i mellanstorlek). Båda byggs på bottenplattan MEB som är utvecklad enkom för elbilar.