Bostadsmarknadens främsta offer

Ungdomar, nyanlända eller kanske pensionärer – vem är det egentligen mest synd om på bostadsmarknaden?

ANNONS
|

Regeringsfrågan gnisslar, men så snart ett nytt styre är på plats har partierna lovat att ta tag i problemen på bostadsmarknaden. Frågan låg lite i skymundan under valrörelsen, eftersom politikerna redan sagt att de skulle återuppta bostadssamtalen efter valet. Men frågan är vad, mer exakt, de ska ta tag i, och vilka grupper som drabbats hårdast.

TT har frågat olika experter och organisationer. De flesta är eniga om vilka som har det tuffast.

Ungdomar

Ungdomar har det riktigt tufft. I alla fall i de flesta större städer, där man måste nå medelåldern för att över huvud taget vara i närheten av att få en hyreslägenhet. Sharon Lavie, sparekonom på Ikano bank, pekar på den hopplösa situationen för den som varken har pengar att köpa lägenhet för eller någon chans till ett hyreskontrakt. Kösituationen för hyresrätter är helt enkelt hopplös på de flesta håll i landet.

ANNONS

- Jag tycker att det är rätt uppenbart att det är de unga som har det svårast. Generationen av 40-talister är gynnad på flera områden, som gör att deras belåning är låg och ger dem ett stort konsumtionsutrymme, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet.

Claudia Wörman, boendeekonom på SBAB, är inne på samma linje, liksom- inte helt oväntat - partiernas ungdomsförbund. Men Ung vänster tycker att bostadsbristen är ett allmänt problem för alla grupper utom de rikaste, och SD:s ungdomsförbund Ungsvenskarna ömmar också särskilt för studenterna.

Nyanlända

Nyanlända är också en grupp som många pekar på som särskilt utsatta. De har ingen kötid till hyresrätter, och ofta inga pengar att köpa en bostad för. Dessutom kommer många hit som familjer, vilket gör att det krävs större och dyrare bostäder för att lösa deras problem.

- Det är en jätteutmaning. De måste få möjlighet till stabila boenden, segregationen är ytterst en fråga för hela samhället, säger Joakim Lusensky.

ANNONS

Seniorer

Däremot är meningarna mer delade kring seniorers och pensionärers bostadssituation. Vissa tycker inte alls synd om 40-talistgenerationen. De har redan en bostad, och har levt gott på inflationsekonomin, och har ofta bostäder som är betalda, och därmed lågt belånade tycker flera. Men de har svårt att hitta bra bostäder att flytta till, påpekar PRO. Ofta har de inte råd att flytta från sin gamla stora villa till en lägenhet – 60 procent av de äldre mellan 65 och 75 bor i småhus. PRO kräver att 35000 nya bostäder för äldre byggs inom en tioårsperiod, förklarar Susanne Öhrling, sakkunnig inom äldreomsorg på PRO.

Lösningen: Bygg enklare

Lösningarna som krävs är många och varierade, enligt de flesta. Exempelvis pekar Claudia Wörman på att det behövs byggas mer, framför allt mindre, enklare och billigare bostäder.

- Vi ska inte tulla på kvaliteten, men kanske rucka lite på vissa krav, kanske dra ned på storleken, säger hon.

Sparekonomerna Christina Söderberg på Compricer och Sharon Lavie på Ikano bank efterlyser ett subventionerat bosparande. Särskilt för unga.

ANNONS

Men det finns också de som vill slopa det skärpta amorteringskravet som infördes i mars i år, och de som vill trappa ned ränteavdraget. Bygg- och planreglerna behöver ses över så att byggen kommer igång fortare, och inte överklagas så lätt. Framför allt är det viktigt att se till helheten på bostadsmarknaden, tycker flera av experterna. Det måste gå att flytta så att marknaden blir rörlig, och både skatteregler, bygg- och planregler och kapitalregler måste underlätta detta, enligt dem som svarat.

TT

Fakta: Blocköverskridande samtal

Sist partierna förde gemensamma bostadssamtal, 2016, bröt diskussionerna samman.

Många har ropat på blocköverskridande samtal om bostadspolitiken inför valet, och partierna har från flera håll lovat att ta sig samman och börja prata. Exempelvis vill Annie Lööf (C) ha till överenskommelser med S, och Stefan Löfven vill ha till blocköverskridande överenskommelser med de borgerliga. Men ännu finns ingen regering på plats som kan föra samtalen.

ANNONS