Den amerikanske affärsmannen Bill Browder anmälde banken för påstådd penningtvätt av omkring 1,7 miljarder kronor från den så kallade Magnitskijhärvan. Härvan innebar att omkring två miljarder kronor från Browders bolag Hermitage Capital ska ha förskingrats och hamnat i korrupta ryska tjänstemäns och kriminellas händer i stället för i den ryska statskassan.
Enligt anmälan har pengar tvättats via Swedbankkonton i Sverige och i Baltikum.
Mindre del till Sverige
Ekobrottsmyndigheten har tittat på det som påstås ha koppling till Sverige, vilket rör sig om cirka 2,4 miljoner amerikanska dollar över svenska konton.
Efter granskningen har man beslutat att inte inleda någon förundersökning, eftersom de överföringar som gäller svenska konton ligger så långt tillbaka att de är preskriberade.
- De flesta av händelserna ligger mer än tio år tillbaka i tiden, säger Henric Fagher, åklagare på Ekobrottsmyndigheten.
Gammal lagstiftning
Av ett fåtal transaktioner som ligger längre fram i tiden skedde de senaste år 2012 och gäller mindre brott, vilket betyder att även penninghäleri av mindre grad är preskriberat.
- Det innebär att det är den gamla penninghälerilagstiftningen och inte den skarpare penningtvättsbrottslagstiftningen som är tillämplig, säger Henric Fagher.
Bill Browder fortsätter dock att kämpa för att en förundersökning ska inledas och har överklagat beslutet.
Ekobrottsmyndigheten utreder separat om företrädare på Swedbank gjort sig skyldiga till insiderbrott och grovt svindleri.
Separat utreds också den misstänkta penningtvätten av svenska Finansinspektionen (FI) och de baltiska tillsynsmyndigheterna.
FI utreder
FI kommenterar i dag den senaste händelseutvecklingen i Swedbank med aktiekursfall och sargat förtroende för banken.
"FI följer utvecklingen i Swedbank noga och har haft täta kontakter med banken med anledning av den uppkomna situationen. FI:s bedömning är att det inte finns skäl till oro för bankens finansiella ställning, och därmed inte heller för den finansiella stabiliteten", säger Erik Thedéen, generaldirektör för FI i en kommentar.
FI:s och de baltiska myndigheternas utredning beräknas vara klar i oktober. Ett eventuellt beslut om sanktioner bör kunna tas före årsskiftet, enligt FI.