Dragkamp om tullar inom G20

Sluta med era gamla tullar, säger USA. Sluta sätta upp nya tullar, säger EU. Sluta bråka, säger IMF. Djup oenighet har präglat helgens G20-möte i Argentina – där finansministrar och centralbankschefer i alla fall verkar ha enats om behovet av dialog.

ANNONS
|

Världen präglas av ett allt spändare handelsklimat och flera geopolitiska motsättningar som utgör ett hot mot den globala tillväxten. Det konstaterar finansministrar och centralbankschefer från världens största ekonomier i ett utkast till slutkommuniké från G20-mötet i Buenos Aires, som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Skyller på varandra

Ändå hade länderna svårt att enas om hur detta ska lösas. Såväl USA:s som EU:s representanter i Buenos Aires målade upp ett hägrande frihandelsavtal – men kräver att motparten backar för att man ska kunna prata vidare om ett sådant.

- Mitt budskap är ganska klart, samma budskap som presidenten lämnade till G7, sade USA:s finansminister Steven Mnuchin.

ANNONS

- Om Europa tror på frihandel är vi beredda att skriva på ett frihandelsavtal utan tullar, utan andra handelshinder och utan subventioner. Det krävs alla tre.

USA tycker alltså att Europa – och Kina, för den delen – har för höga handelshinder. Det är därför USA sätter upp nya tullar, menar Mnuchin och hans chef Donald Trump.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire tycker att detta är utpressning.

- Vi vägrar förhandla med en pistol mot skallen.

Hotar tillväxten

- USA måste ta första steget för att trappa ner, sade Le Maire till medieuppbådet på ministermötet i Buenos Aires, som inleddes på lördagen för att pågå i två dagar.

ANNONS

Christine Lagarde, chef för Internationella valutafonden (IMF), förklarade att i värsta fall kan det gryende handelskriget innebära en krympande effekt motsvarande en halv procentenhet av den globala ekonomin.

Det innebär 430 miljarder USA-dollar, 3,8 biljoner kronor. Som jämförelse ligger den svenska statsbudgeten på ungefär en fjärdedel av detta, runt 1000 miljarder kronor.

Globala obalanser

Enligt utkastet från G20-mötet har finansministrarna och centralbankscheferna nu i alla fall kommit överens om behovet av dialog.

Man noterar också att tillväxtmarknaderna är fortsatt känsliga för svängningar i världsekonomin och att ekonomierna utvecklas i olika takt – något som även det innebär ökade risker.

"Dessa inkluderar ökad finansiell sårbarhet, ökade handels- och geopolitiska spänningar, globala obalanser, ojämlikhet och strukturellt svag tillväxt, särskilt i vissa avancerade ekonomier", lyder uttalandet.

TT-AFP
ANNONS