Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cristina Stenbeck lämnar Kinneviks styrelse. Arkivbild.

Efter 16 år – Stenbeck lämnar Kinneviks styrelse

Storägaren Christina Stenbeck lämnar investeringsbolaget Kinneviks styrelse. Beskedet sänker den nedtryckta aktien i Stenbecksfärens maktbolag med drygt 1 procent på Stockholmsbörsen.

Christina Stenbeck har suttit 16 år i Kinneviks styrelse. Hennes sorti kommer formellt i samband med årsstämman i maj, men beskedet om att hon inte ställer upp för omval kommer mitt i en genomgripande strategisk omställning, där nya kärninnehav ska ersätta medietillgångar som sålda Metro och avknoppade MTG.

En dryg fjärdedel av Kinneviks börsvärde har raderats ut sedan augusti. Till stor del handlar det om problem för nätbutiken Zalando. Samtidigt florerar uppköpsrykten kring Kinneviks börsnoterade mobiloperatör Millicom.

Aktiv ägare

Kinnevik är i kommunikationen noga med att påpeka att Christina Stenbeck kvarstår som aktiv ägare även när hon lämnat styrelsen, bland annat som ordförande i valberedningen.

- Hon har varit med och byggt upp det här bolaget och vår plattform är starkare än någonsin i dag. Och hon kommer fortsätta vara aktiv, både som ordförande i valberedningen men också genom att som största ägare ha ett starkt engagemang för Kinnevik, säger Kinneviks vd Georgi Ganev till TT.

- En del av det arbete hon gör i dag kommer att fortsätta, men utanför styrelserummet, tillägger han.

Han beskriver hennes engagemang för Kinnevik som "brinnande". Enligt Ganev gör man ett misstag om man tror att detta engagemang hänger på en stol i styrelsen.

- Hon kommer fortfarande vara väldigt viktig för vår kultur, vår förmåga att förstå världen runtomkring och vara en starkt stöttande person när vi ska göra nästa förflyttning, säger han.

- Som person är hon alltid bara ett telefonsamtal bort. Det är inte svårare än så, tillägger han.

I vårt DNA

Kinneviks strategiska utmaning just nu är enligt Ganev fortsätta anpassa sig till en värld som förändras snabbt.

- Jag är helt övertygad om att i den snabbrörliga värld som vi befinner oss i är det flera trender där vi ligger helt rätt på och där vi kan göra nya spännande investeringar för framtiden, som kommer att generera stor avkastning, säger han.

Det handlar enligt Ganev om att ligga i framkant i utvecklingen.

- Det är inget nytt, det ligger snarare i vårt DNA, att jobba på det sättet.

Bud på Millicom

Dagarna inför Christina Stenbecks besked om att hon lämnar styrelsen har det bekräftas att mobilkoncernen Millicom, ett av Kinneviks stora innehav, för samtal med konkurrenten Liberty Latin Americas om ett bud på Millicom.

- Det är en dialog som pågår mellan bolaget och de parterna. Vi kommer ta ställning till ett eventuellt bud om det blir ett konkret bud som kommer upp, säger Ganev.

TT: Vad är Kinnevik om fem år?

- Det är ett bolag som har lyckats kapitalisera på de stora förändringar vi ser i samhället i dag och på det sättet byggt positioner i bolag som vi tror kan vara med att bygga och göra starka till riktigt bra bolag för en lång tid framåt. Det kommer bli förändringar och nya investeringar, det är självklart, säger Ganev.

Analytiker TT talat med tror på budskapet om att Christina Stenbeck kommer vara fortsatt engagerad i Kinnevik.

- Jag tror att Stenbecksfären kommer att fortsätta vara den största mest inflytelserika ägaren. De har 10 procent av kapitalet och 37 procent av rösterna i bolaget, säger Joachim Grunell, analytiker på DNB Markets.