Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I samband med skandalen inom Swedbank har både SBAB och Skandiabanken märkt en avsevärd ökning av kunder som ansöker om att flytta sina bolån från Swedbank till deras bank.

Efter skandalen – nu flyr kunderna Swedbank

Besvikna Swedbankkunder väljer i turbulensen att byta bank, enligt konkurrenterna SBAB och Skandiabanken.

Det statliga bolåneinstitutet SBAB märkte först av trenden genom att det var ovanligt många kunder som ansökte om att flytta sina bolån från Swedbank till deras bank. I takt med att skandalen inom Swedbank vuxit har ökningen fortsatt.

- De senaste dagarna har det skjutit i höjden ordentligt. I veckan har vi fått in ovanligt många ansökningar från kunder som för närvarande har sitt bolån i Swedbank och vill byta till oss. Det har nära tredubblats, säger Klas Danielsson.

Förtroendet viktigast

Han vill helst inte dra några slutsatser kring vad det kan bero på, men han betonar samtidigt att förtroendet från kunderna är det viktigaste en bank har.

Det finns också tydliga tecken på att många Swedbankkunder vänder sig till Skandiabanken, enligt Skandias presschef Pontus Haag.

"Antalet Swedbank-kunder som ringer in till oss om bankbyte ökar markant mot tidigare. I nuläget finns inga exakta siffror, men vår kundservice rapporterar en avsevärd ökning av samtal från just kunder som vill byta", skriver Haag i ett mejl till TT.

"Ökningen rör kunder som anger att de nu är kunder är Swedbank", tillägger han.

"Det är oroväckande"

Johan Parmler, vd på Svenskt Kvalitetsindex som årligen mäter kundnöjdheten inom banker, är övertygad om att det som hänt inom Swedbank kommer att påverka inte bara bankens utan hela branschens förtroende negativt framöver.

- Det är oroväckande att se en sådan här pass allvarlig händelse inom en traditionell bank, och det drabbar hela branschen vars förtroende blir naggat i kanten. Förtroendet är lätt att rasera, och oerhört svårt att återfå, säger han.

Han är inte heller förvånad om många nu väljer att byta bank. Bland privatkunder finns det dessutom en risk att man som kund drar alla traditionella banker över en kam, och i stället väljer en av de nischade aktörerna på marknaden.

- Vi har sett en stark tendens senaste åren av att människor hellre skaffar sig fler banker än att byta bank, man har ofta tyckt att det är för komplicerat att byta. Men det som har hänt nu inom Swedbank kan vara så pass allvarligt att många faktiskt tar steget att byta bank, och då vänder många blicken mot mindre, icke-traditionella aktörer, säger Johan Parmler.

Om skandalen

Bakgrunden är den senaste tidens turbulens kring misstänkta penningtvättsaffärer i Swedbanks verksamhet i Baltikum. Dagen före bankens årsstämma genomförde Ekobrottsmyndigheten en razzia på Swedbanks kontor i Sundbyberg. Det resulterade i att förundersökningen utvidgades till att, förutom brottmisstanken om insiderläckor även omfatta grovt svindleri. Strax före stämman kom också beskedet att bankens vd Birgitte Bonnesen sparkades, och under stämman beslutades det att hon nekas ansvarsfrihet.