Ericssons vd Börje Ekholm är inte nöjd trots starkare resultat.
Ericssons vd Börje Ekholm är inte nöjd trots starkare resultat.

Ekholm dubblar Ericssonkursen – och bonusen

Med draghjälp från Nordamerika lyfte telekomtillverkaren Ericssons resultat mer än väntat. Aktien stiger till högsta nivån på nästan fyra år. Men en miljardsmäll för tidigare korruptionsförsyndelser rycker allt närmare.

ANNONS
|

- Vi lägger ett bra första kvartal till handlingarna. Vi växer med sju procent, det är tredje raka kvartalet med tillväxt och vi ser att både den operativa marginalen och bruttomarginalen ökar. Vi är inte nöjda med var vi är men vi är nöjda med vad vi åstadkommit, säger Ericssons vd Börje Ekholm.

Han tillägger att Ericsson har vunnit många affärer tack vare en stark "teknikposition" och konstaterar i en kommentar i delårsrapporten att Ericsson vunnit fler kommersiella 5G-avtal än någon annan leverantör.

ANNONS

TT: Vad är du inte nöjd med?

- Vi ska nå en rörelsemarginal på över tio procent nästa år och tolv procent efter 2022. Det är det minsta vi ska göra för att vara riktigt anständiga.

Europa släpar efter

Sedan beskedet om att Börje Ekholm skulle tillträda vd-posten för den då krisdrabbade koncernen hösten 2016 har aktien fördubblats till 93 kronor. Man måste backa bandet till försommaren 2015 för att hitta en lika hög kurs. Och han har inte gått lottlös själv heller. Bara i fjol steg Ericssons nota för Ekholm till 55 miljoner kronor, inklusive en tredubbling av bonusen, enligt årsredovisningen.

Nordamerika och nordöstra Asien drar tåget, men enligt Ekholm släpar den europeiska marknaden efter när det gäller utbyggnad av 5G-tjänster. Dyrare villkor för europeiska telekomoperatörer är en orsak. I bakgrunden spökar också oklarheterna kring hur länder ska hantera framför allt amerikanska anklagelser om att kinesiska Huawei kan användas som spionkälla för den kinesiska staten. Det skapar osäkerhet och fördröjer kundernas beställningar, enligt Ekholm.

- Det är på nytt en väldigt stark rapport och det här är femte kvartalet i rad där Ericsson överraskar marknaden. Tillväxten på nätverk i Nordamerika är 42 procent och bruttomarginalen är stark, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken.

ANNONS

Ketchupeffekt dröjer

Enligt Ericsson är Europa sorgebarnet bland bolagets marknader. En "ketchupeffekt" i den här delen av världen kan dröja, enligt Djurberg.

- Det beror först och främst på hur spektrumauktionerna hanteras. Det finns föregångare, som till exempel Schweiz, men de stora länderna ligger efter.

Osäkerheten kring Huawei kan spela en viss roll, menar Djurberg, men även att vissa operatörer har lågt utnyttjande av 4G-näten och därför inte ser några större behov av att investera i nya nät.

- För de stora länderna tror jag att investeringarna dröjer till efter 2020, men däremot kan det bli uppgraderingar av 4G-näten som då kan kallas 5G-nät. Den stora ketchupeffekten för 5G kommer nog ännu senare, kanske 2022-23 då kärnnäten byggs ut.

För segmentet Networks lyfte nettoomsättningen med 17 procent till 33,5 miljarder kronor under årets första kvartal jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Högre patent- och licensintäkter, lägre omstruktureringskostnader och minskad påverkan från strategiska avtal påverkade bruttomarginalen i Network-segmentet positivt. Marginalen steg till 43,2 procent.

ANNONS

Förhandlingar i USA

I rapporten skriver Ericsson att förlikningsförhandlingar inletts med de amerikanska myndigheterna som utrett korruptionsanklagelserna mot bolaget. Börje Ekholm har inte mycket att tillägga på den punkten.

- Vi samarbetar fullt ut med de amerikanska myndigheterna. Vi har precis inlett förlikningsdiskussioner och vad vi kan se i dag är att det är uteslutet att det här inte kommer att få konsekvenser för oss.

Hur mycket det kommer att kosta bolaget och aktieägarna eller hur lång tid processen kommer att pågå vill Ekholm inte spekulera om – men det talas om "betydande" belopp.

Daniel Djurberg tror att resultatet av förlikningsförhandlingarna med de amerikanska myndigheterna kan sluta med mångmiljardböter.

- Det kan bli en betydande summa eftersom Trump (USA:s president) brukar ta med ena handen och ge med den andra. Min gissning har varit en miljard dollar, men bolaget ska nog vara nöjt om det stannar där.

ANNONS
TT

Fakta: Rapporten i siffror

Ericsson redovisar en vinst före skatt på 4,3 miljarder kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med förlusten på 853 miljoner kronor motsvarande period 2018.

Omsättningen lyfte till 48,9 miljarder kronor, jämfört med 43,4 miljarder kronor ett år tidigare.

Rörelseresultatet var 4,9 miljarder kronor, jämfört med förlusten på 312 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med ett rörelseresultat på 2,8 miljarder kronor, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Reuters. För omsättningen låg snittprognosen på 48,2 miljarder kronor.

ANNONS