Electrolux bromsar miljardinvestering

Den svenska ståljätten SSAB tar Trumps ståltullar med ro. Men Electrolux bromsar en tvåmiljardsinvestering i USA.

ANNONS
|

- Vi fryser investeringen. Vi behöver analysera tullarna och se hur marknaden reagerar. För att vara tydlig: det är ett budskap till administrationen att det är riktigt negativt för oss, säger Daniel Frykholm, presschef på Electrolux, till TT.

Investeringen rör 250 miljoner dollar, drygt 2 miljarder kronor. Enligt SVT Nyheter gäller det en modernisering av en Electrolux-fabrik i USA som nu bromsas.

Oro i stålbranschen

- Exporten är superviktig för svensk stålindustri, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på branschorganisationen Jernkontoret.

ANNONS

Det handlar om svensk basindustri: totalt arbetar 15000 människor direkt i branschen. Ytterligare 30000 jobb är relaterade till verksamheten.

Trumps planerade tullar, 25 procent för stål och 10 procent för aluminium, väntas börja gälla nästa vecka.

Enligt Jernkontoret finns ett antal scenarier som kan inträffa om USA i praktiken stänger marknaden för importerat stål.

- Det innebär att stål på väg till USA kommer att studsa på tullmuren och söka sig till andra marknader, exempelvis Europa, säger Ternell.

Redan nu finns det som beskrivs som en ”mycket stor överkapacitet” av ståltillverkning globalt. En siffra som nämns är att överskottet ligger på 700 miljoner ton – huvudsakligen från Kina. Enligt Jernkontoret måste EU nu skydda den europeiska marknaden.

Men amerikanska ståltullar är inget nytt. Senast inträffade det 2002 och då införde EU en så kallad tullkvot. Det innebär att den normala mängd stål som de europeiska bolagen behöver i sin tillverkning kan importeras. Först efter dessa importnivåer slår extra tullavgifter in.

- Stålanvändarna får då tillgång till det stål de behöver utan bekymmer, säger Ternell, som förordar en liknande åtgärd nu.

ANNONS

Vill straffa USA-export

Ternell tycker också att EU ska överväga att straffa annan amerikansk export. I sådana fall kan det handla om att EU lägger tullar på varor som kommer från delstater i USA där den sittande presidenten har starkt stöd.

Dessutom säger stålbranschen att statsminister Stefan Löfven (S) vid sitt besök i USA nästa vecka ska argumentera för frihandel i stort. Löfven måste också, enligt Ternell, lyfta frågan om att Sverige bör undantas från ståltullarna eftersom Sverige knappast kan ses som ett hot mot USA:s säkerhet.

De största svenskrelaterade stålföretagen är SSAB, Sandvik, Ovako och Outokumpu.

TT: Vad kan de bolagen göra?

- Samarbeta med sina kunder i USA för att få till undantag. Om de amerikanska kunderna säger att de verkligen behöver det svenska stålet så kan det underlätta, säger Mathias Ternell.

Inte minst gäller det så kallat nischstål – stål av hög kvalitet med starkt förädlingsvärde som tål svåra miljöer.

Ståljätten SSAB avvaktar

- Den största delen av vår verksamhet när det gäller USA är lokal. Vi kompletterar det utbudet med vissa specialprodukter, säger Per Hillström, chef för investerarrelationer på SSAB.

ANNONS

- Vi vill inte flagga för någon katastrof alls, säger Hillström.

TT: Hur påverkas ni av ett ökat utbud av stål i Europa?

- Där måste man komma ihåg att EU redan i dag har ett antal skyddstullar då man ansett att det varit prisdumpning från Kina. EU kommer säkert att beakta det här, säger Per Hillström

TT

Fakta: Svensk stålexport

Svensk stålindustri exporterar stål för cirka 41 miljarder kronor varje år. Det motsvarar cirka 90 procent av den årliga produktionen. USA är svensk stålindustris andra största exportmarknad efter Tyskland. 10 procent av exporten, cirka 4 miljarder kronor, går till USA. 25 procent av det svenska stålvärdet landar i Tyskland.

Källa: Jernkontoret

ANNONS