Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Få byter PPM-fonder

Pensionsmyndigheten oroas över att så få pensionssparare ser över sina fondval. Många riskerar att få en mycket sämre premiepension än de skulle kunnat få.

Efter en massiv informationskampanj när premiepensionssystemet sjösattes år 2000 med uppmaningen "var aktiv och välj fonder" följde 67 procent av spararna rådet. Men sedan dess har nästan hälften av dem aldrig har gjort ett nytt val. Inte ens om den fond de ursprungligen valde haft en usel avkastning.

- Det är ett problem. De skulle behöva se över sina fondval, säger Annika Sundén, ställföreträdande generaldirektör på Pensionsmyndigheten. - Vi funderar nu på en riktad informationskampanj till den gruppen där vi också informerar om att om man inte vill vara aktiv så kan man välja till exempel det statliga alternativet Såfa eller någon annan generationsfond.

För har man en gång själv satt ihop en fondportfölj bör man åtminstone en gång om året se över den, vilken avkastning den har, om man betalar onödigt höga avgifter eller tar för hög risk.

Forskare är visat att vinnare hittills i premiepensionssystemet är den lilla gruppen mycket aktiva medan de som bara gjort ett val hör till förlorarna. De som inte gjort något alls utan hamnat i soffliggarfonden Såfa har haft en bättre utveckling.