Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

16-åriga Greta Thunberg under sitt närvarande på världsekonomiskt forum i Davos. Arkivbild.

Företag: Vi har inte betalat Greta Thunberg

Företaget We don't have time går ut och pudlar. Det informerade aldrig den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg eller hennes familj om att hennes namn skulle användas i finansiella projekt. Bolaget säger också att det aldrig betalat Thunberg några pengar.

"Vi har misslyckats med att i tid informera familjen Thunberg om att Greta skulle nämnas i vårt finansiella prospekt ämnat för att samla in medel. Ett prospekt måste beskriva verksamheten på ett rättvisande sätt, men vi är väldigt ledsna för att vi inte informerade dem om det. Jag har talat med familjen och de har godtagit vår uppriktiga ursäkt för vårt misstag", säger företagets vd Ingmar Rentzhog i ett pressmeddelande.

We don't have time beskriver sig som ett företag som vill bidra till att lösa klimatkrisen. Mellan oktober 2018 och januari 2019 var den omtalade klimataktivisten Greta Thunberg en av flera ungdomsrådgivare i företagets stiftelse.

I lördags kom Svenska Dagbladet med uppgifter om att Thunbergs namn använts flitigt i samband med en nyemission som företaget gjorde. Den drog in nära tio miljoner kronor i investeringar. Greta Thunbergs pappa förnekade att familjen haft kännedom om att dotterns namn använts.

Greta Thunberg har nu lämnat sin roll som rådgivare eftersom hon önskar att vara helt oberoende från organisationer, enligt Rentzhog.

På sociala medier har klimataktivisten anklagats för att vara betald av diverse organisationer, men We don't have time tillbakavisar uppgifterna.

"Greta har endast varit engagerad i stiftelsen. Vi vill också förtydliga att vi varken har betalat ut något arvode till familjen Thunberg eller kommer att göra det, och vi har inte heller mottagit pengar från dem", säger vd:n Ingmar Rentzhog.