Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anställningen av 200 bilbyggare på den tidigare Saab-fabriken i Trollhättan skjuts på framtiden. Arkivbild.

Fabrik och bil i Kina först för Nevs

Den svensk-kinesiska biltillverkaren Nevs prioriterar marknaden i Kina. Nyanställningar i Trollhättan försenas när fabriken i Tianjin påskyndas, och den första bilmodellen kanske inte ens ska säljas i Sverige.

Nevs köpte det mesta av konkursade Saab Automobile 2012 med målet att bygga elbilar. Först ut blir en eldriven variant av Saab 9-3, men under namnet Nevs.

Den är avsedd för marknaden i Kina och ska byggas på en fabrik i hamnstaden Tianjin. Tanken har varit att målade karosser skulle byggas i Trollhättan och skickas till Kina för montering.

Men nu har Nevs beslutat att göra anläggningen i Tianjin till en komplett bilfabrik från början. Det innebär att 200 nyanställningar av bilbyggare i Trollhättan blir uppskjutna tills vidare. Bakom beslutet finns en oro över skärpta krav för att få tillverkningslicens i Kina, uppger P4 Väst.

Nevs 9-3 väntas bli lanserad i Kina under slutet av nästa år eller början av 2018.

- Det är inte bestämt om den kommer att säljas i Sverige, säger Nevs presschef Ulrika Hultgren till TT.

Nevs har cirka 650 anställda i Trollhättan, främst ingenjörer, och dessutom 200 konsulter. Förutom 9-3 arbetar man bland annat med en elbil för Turkiet, och med helt nya modeller som bygger på den Saab-utvecklade plattformen Phoenix.