Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pensionerade tjänstemän kan tjäna en extra slant på vedhuggning. Arkivbild.

Fler och fler jobbar efter 65

Nästan var femte svensk fortsätter att jobba efter det att de fyllt 65. Och de arbetande pensionärerna blir bara fler – under den senaste femårsperioden har antalet ökat med 36 procent.

Ett vanligt skäl är att man helt enkelt behöver pengarna, enligt Christina Rogestam, ordförande för SPF Seniorerna.

- Det är många som upptäcker att deras pension inte blir så stor. Då är det ganska bra att kunna jobba så länge man orkar, säger hon.

Flitigast är männen. Bland dem förvärvsarbetade 25 procent i åldern 66–74 år under förra året. Motsvarande andel bland kvinnorna var 14 procent. Sammantaget jobbade nästan 200 000 personer i den åldersgruppen i fjol, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån.

Christina Rogestam är positiv till utvecklingen:

- Väldigt många äldre är pigga och friska, besitter stor kompens och har mycket erfarenhet. Det är bra att de kan använda detta – och det är jättebra att samhället kan utnyttja det.

Vanligaste branscherna bland de äldre är vård och skola; hela 37 procent av kvinnorna arbetar inom vård och omsorg där de ofta tidigare varit anställda. Pensionerade män ägnar sig inte sällan åt nya ting.

- Många män finns i seniorpooler och gör där helt andra saker än de gjort förut, men stortrivs med att beskära träd eller hugga ved, säger Rogestam.

I topp bland länen återfinns Jämtland, där den lilla kommunen Berg leder ligan för hela landet: 36 procent av dem mellan 66 och 74 år jobbar. I Västmanland, längst ned på länslistan, jobbar 15 procent i samma åldersgrupp.