Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hushållen tror på stigande bostadspriser.

Fler tror på stigande bostadspriser

För första gången på fem månader tror allt fler nu på stigande bostadspriser, visar SEB:s månatliga boprisindikator.

Av de tillfrågade hushållen är det nu 42 procent som tror på stigande bostadspriser det närmaste året.

Det är sex procentenheter fler än förra mätningen, och för första gången på fem månader stiger bankens månatliga boprisindikator. Från noll till 13 enheter mellan januari och februari.

- Förra månaden var det lika många som trodde på stigande som sjunkande priser. Nu vänder det klart uppåt igen, säger Magnusson som tror att utvecklingen har med räntediskussionen att göra.

- Det var ett väldigt fokus kring riksbankens första höjning förra månaden, och många antog att det skulle bli ett snabbt race uppåt. Men nu har diskussionen lagt sig lite, och det har kommit lugnande signaler om att det kommer att ta lång tid innan nästa höjning.

29 procent tror på fallande priser, en minskning med sju procentenheter jämfört med förra mätningen.

Minst optimistiska är hushållen i Stockholmsområdet, där index ligger på minus ett. I övriga landet ligger index på plus i ett spann mellan fem och elva.

- Så har det sett ut ett tag, att hushållen i Stockholm är mer skeptiska, säger Magnusson.

- Vilket förmodligen har att göra med att det är där som priserna stigit mest under en längre period, för att på senare tid falla mer än i övriga landet.

Färre planerar nu att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. Av de hushåll som helt eller delvis har rörlig ränta på sina lån svarar 8 procent att de har för avsikt att binda räntan, en nedgång med tre procentenheter från förra månaden.