Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Premiärminister Narendra Modis Indien har världens högsta tillväxt men också stora utmaningar. Arkivbild.

Flera utmaningar för Modis Indien

Efter en rad reformer är Indiens ekonomi på rätt spår igen. Frågan är dock för hur länge? En mängd utmaningar väntar Sverigeaktuelle premiärminister Narendra Modi inför målet att landet ska bli en av världens allra största ekonomier.

I nästa vecka tar statsminister Stefan Löfven (S) emot ledaren för landet med världens snabbaste tillväxt. Nej, det är numera inte lika med Kina, utan Indien.

Med en BNP-tillväxt på 7,2 procent sista kvartalet 2017 kunde premiärminister Narendra Modis jättenation köra om Kina och återigen råder stor optimism kring landets ekonomi.

- Indiens ekonomi mår förhållandevis bra efter en period i början av förra året då den mattades av, säger Per Hammarlund, chefstrateg för tillväxtekonomier på SEB till TT.

Just ekonomisk tillväxt har också varit något av Narendra Modis mantra. Han gick till val med löfte om att lyfta landets ekonomi till den nivå man låg på före finanskrisen 2008–09 och efter segern 2014 inleddes också initiativet "Make in India" för att locka utländska investeringar till nationen och i sin tur skapa hundra miljoner arbetstillfällen.

Under förra året genomfördes också två avgörande ekonomiska reformer, dels en gigantisk momssatsning där hela landet för första gången fick enhetlig moms, dels ett beslut att slopa alla sedlar av större valörer för att komma åt korruption.

Strypt tillväxt

Konsekvensen blev dock inledningsvis en rejält strypt tillväxt.

- Politiskt var det lyckosamt, för alla initiativ mot korruption är populära, men sedan tog ekonomin en större smäll än Modi och hans parti väntat sig. Det blev osäkert och det tog tid innan ersättningssedlar kunde fördelas ut, vilket gjorde att ekonomin stannade av, säger Per Hammarlund.

När nu Modi besöker Sverige är situationen annorlunda. Londonbaserade Centre for Economics and Business Research (CEBR) har tidigare gjort bedömningen att Indien i år ska köra om Frankrike och Storbritannien och bli världens femte största ekonomi räknat i dollar.

Om 14 år ska landet samtidigt vara jordens tredje största ekonomi och Modi själv sade i sitt tal under världsekonomiskt forum i Davos att landets ekonomi ska ha fördubblats om sju år till 5 biljoner dollar, motsvarande 40 000 miljarder svenska kronor.

SEB gör bedömningen att tillväxten ska landa på 7,5 procent i år respektive 7,8 procent nästa år.

- Modi och partiet BJP har starkt förtroende bland utländska investerare och det finns en optimism som Indien rider på. Kan man bygga på det momentum som finns och fortsätta reformarbetet så finns det möjligheter för att Indien ska bli en av världens största ekonomier.

Rad utmaningar

Samtidigt ställs landet inför en rad utmaningar, bland dessa en oro för banksektorn efter en rad skandaler som skapat behov av en rekapitalisering. Ett annat är eventuella konsekvenser för Indien av ett handelskrig då det finns ett kraftigt handelsöverskott gentemot USA. Ett annat är en alldeles för låg investeringsnivå, i nuläget på cirka 20 procent för att kunna bibehålla den höga tillväxttakten.

Per Hammarlund lyfter ett annat problem, nämligen svårigheterna att få igenom landreformer när delstaterna fortfarande har stor enskild makt.

- Det kan göra att man kan säga nej till reformer och till exempel vägbyggen som skulle kunna koppla ihop industriområden med hamnar.

Löfven och Modi möts på tisdag och även om det finns osäkerhet finns kring Indiens framtid är en sak i alla fall säker i nuläget, enligt Per Hammarlund.

- Även om det är svårt att se långtgående framsteg har Modi fortfarande en hel del av sin stjärnstatus kvar.