Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Leif Johansson ställer inte upp till omval som Ericssons ordförande. Arkivbild.

Gardells intåg bakom Johanssons avhopp

Cevian och Christer Gardell pressade bort Ericssons ordförande Leif Johansson. Nu behöver den svenska telekomjätten en ny kurs och hitta sin rätta identitet igen, enligt aktiestrateg på SEB.

- Vi har en ny ledning, en ny strategi och en ny organisation och vi startar nu valberedningsarbetet med en ny ägarkonstellation. Då tycker jag att det är lika bra att koncentrera arbetet på att hitta en ordförande som alla ägare kan vara överens om, säger Leif Johansson till TT, efter att i ett pressmeddelande tillkännagett att han inte ställer upp till omval vid årsstämman 2018.

TT: Är det så att Christer Gardell och Cevian inte står bakom dig som ordförande?

- Det blir en hypotetisk fråga. Jag ser ju vad Cevian har gett uttryck för i media, säger Johansson.

TT: Och det är av det du drar slutsatsen att inte ställa upp?

- Absolut, som individ har man ju rätt att bestämma själv vad man vill göra.

"Beslutet ska borga för samarbete"

Onsdagens besked innebär att Leif Johansson kommer att avgå som ordförande vid Ericssons stämma våren 2018, det vill säga om ungefär åtta månader.

TT: Hur kommer samarbetet mellan dig och Christer Gardell att fungera, du är kvar som ordförande men kanske inte känner riktigt stöd från bolagets största ägare?

- Min absoluta ambition är att med det här beslutet kunna borga för ett gott samarbete, säger Leif Johansson.

Under våren har riskkapitalfonden Cevian, med finansmannen Christer Gardell, seglat upp som största ägare i Ericsson sett till kapital. Samtidigt har Gardell i media varit kritisk till bolagets organisation och tidigare sätt att ledas.

- Jag respekterar Leifs beslut att inte ställa upp för omval när Ericsson går in i en ny fas. Nu gäller det att se framåt och hitta en ny ordförande, säger Gardell, till TT.

TT: Vad vill du se hos den nya ordföranden?

- En bra ordförande, säger Christer Gardell.

Ny kurs för Ericsson

Leif Johansson har varit ifrågasatt länge. Enligt Christopher Lyrhem, aktiestrateg på SEB, har Ericsson-aktien sedan 2011, då Johansson tillträdde, presterat nästan 90 procent sämre än hela den nordiska börsens totalavkastning fram till i dag. Lyrhem poängterar att det bland annat beror på att bolaget styrt sina verksamheter i fel riktning och har varit för långsamt på en snabbt förändrad marknad, där Ericsson mött tuff asiatisk konkurrens från Huawei. Dessutom har det varit en relativt svår marknadssituation där flera operatörer – Ericssons kunder – har slagit samman en del av sina investeringar.

- Ericsson behöver ändra kurs för att hitta sin rätta identitet. Det behövs sannolikt nytt styrelseskap för att vända runt Ericsson till ett mer konkurrenskraftigt bolag. Men även ett nytt ägarskap i form av Cevian Capital kan vara en mycket viktig drivande kraft, säger Lyrhem.

Men Cevians roll ska inte ska överskattas i valet av ny ordförande.

- Det kommer att krävas en person med tung industrikompens, erfarenhet från verksamhetsomställning och ett stort globalt nätverk, säger Lyrhem.

Investmentbolaget Investor är fortfarande röstmässigt största ägare i Ericsson där även Industrivärden är stora. De båda ägarbolagen betonar i skriftliga kommentarer till TT att de tror på Ericssons strategi och att de respekterar Leif Johanssons beslut.