Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Landets högsta kvadratmeterpriser finns på Östermalm i Stockholm. Arkivbild.

Här är det dyrast att bo i Sverige

På Östermalm och i Bromma i Stockholm ligger de dyraste adresserna i Sverige. Vill du kapa dina boendekostnader får du söka dig bort från de större städerna.

En bostad på Ulrikagatan på Östermalm har ett kvadratmeterpris på 115 467 kronor, och adressen är i dyrt sällskap. De tio dyraste adresserna i landet, sett till kvadratmeterpris, ligger alla på Östermalm i Stockholm, enligt en genomgång som Fastighetsbyrån har gjort med hjälp av Svensk Mäklarstatistik.

- Resultatet är egentligen inte förvånande. Östermalm och Bromma har legat högt i våra mätningar även tidigare år. Att de här områdena är dyra beror på att det rör sig om gamla prestigefulla områden med fina bostäder i fina miljöer och villor och lägenheter från sekelskiftet, säger Johan Vesterberg på Fastighetsbyrån.

Tidstypiska inslag

Anledningen till att adresser på Östermalm dominerar listan har både med det centrala läget och med byggår att göra, menar Per Arne Sandgren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

- Bostäder från 1920-talet har i dag ett högt genomsnittspris, särskilt på attraktiva adresser. Vi gillar ofta sådant som är 100 år eller äldre med tidstypiska inslag som högt i tak och kakelugnar. I Göteborg och Malmö är det ofta liknande faktorer, säger han.

Snittpriset för en plats att kalla hem på Brötvägen i Bromma är drygt 15,4 miljoner kronor, att jämföra med exempelvis Blekinge läns högsta snittpris, på Kungsgatan i Karlshamn: drygt 2,9 miljoner kronor.

Billigare områden

- Generellt gäller det att det är billigare ute på landet och utanför kusten, i vissa fall även områden där det finns väldigt mycket av samma typ av bostäder, säger Johan Vesterberg.

Men där är inte enbart de äldre bostäderna som lockar. Ser man utanför Stockholm är det många områden med nyproduktion som är med bland de dyraste i länet, tillägger han.

Efterfrågan på de riktigt exklusiva adresserna lär fortsätta, även när marknaden är osäker.

- De attraktiva adresserna kommer att förbli attraktiva. När marknaden är svajig fortsätter bostäderna i de mest attraktiva områdena att sälja bra utan några stora prisfall, medan det blir svårare att sälja objekt som inte "checkar alla boxar", det vill säga lägenheter på bottenvåningen eller utan balkong, säger Per Arne Sandgren.