Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP). Arkivbild.

Högre krav väntar förvaltare av premiepension

Från i sommar blir det förbjudet att telefonvägen marknadsföra och sälja fonder i systemet för premiepension. Kraven ökas på flera punkter i den proposition för ett mer tryggt och hållbart system för premiepension som regeringen lämnar till riksdagen.

- Det är ett första steg för att återskapa förtroendet bland oss som sparar i premiepensionen för systemet, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till TT om förslagen, som riksdagens pensionsgrupp också står bakom.

Socialminister Annika Strandhäll (S) talar om att förslagen ska göra att svenska myndigheter "aldrig ska behöva jaga pensionspengar utomlands".

Förtroendet för systemet har skadats allvarligt de senaste åren genom en rad uppmärksammade skandaler. Fondbolag som Falcon Funds och Allra misstänks ha svindlat tiotusentals pensionssparare på miljardbelopp genom otillåtna eller medvetet dåliga affärer som gynnat bolag eller personer med kopplingar till bolagen.

Så sent som häromdagen stängde Pensionsmyndigheten av ännu ett bolag, Solidar, från det så kallade fondtorget för systemet. Det skedde efter utredning och misstanke om att pengar slussats vidare till personer som inte skulle ha dem, genom omotiverat höga avgifter.

Per Bolund vill också lyfta fram att systemet genom de nya krav som ställs ska bli mer hållbart, i miljöhänseende till exempel.