Högre oljepris ger tillfälligt andrum

Oljepriset har stigit kraftigt sedan i somras – till stor glädje för ledare i oljeländer, som i många fall brottas med inhemska konflikter. Men uppgången kommer inte att hålla i sig, enligt världens analytiker.

ANNONS
|

Oljepriset har gått från 45 dollar i juni till över 67 dollar för ett fat Nordsjöolja i dagsläget, en ökning med över 50 procent. Sedan i slutet av oktober har priset legat över 60-strecket, något som inte har hänt på två och ett halvt år.

För ledarna i stora oljeproducerande länder innebär det en viss andhämtning.

I Ryssland har valutareserven krympt och pengar som skulle finansiera framtidens pensioner försvunnit när landet tvingats hantera en ekonomisk kris, där oljan varit en av flera delar.

Med ett högre oljepris får president Vladimir Putin ett större handlingsutrymme valåret 2018.

- Den nuvarande statsbudgeten är dimensionerad för ett oljepris som är lägre än det nuvarande priset. Inför valet kommer han säkert lova lite högre pensioner, eller subventioner till statliga industrier. Det är klassisk Putinpolitik, säger Martin Kragh, Rysslandsexpert vid Utrikespolitiska institutet.

ANNONS

Kronprinsen framgångsrik

I Saudiarabien, världens största oljeproducent, är det nu kronprins Mohammed bin Salman som i praktiken har makten.

- Han kan ha fördel av att hans politik har visat sig vara framgångsrik. Han ligger bakom att Opec varit så hårdnackat. Sedan har han kraftig motvind i att han försöker reformera ekonomin i världens mest reformovänliga land. Han har många motståndare, säger Martin Jansson, råvarustrateg på Handelsbanken.

I första hand är det oljekartellen Opec och Rysslands avtal om att begränsa produktionen för att få ner oljelagren som pressat upp priset. Länderna har lyckats överraska marknaden genom att faktiskt hålla överenskommelsen, vilket inte hänt tidigare. Nu har den dessutom förlängts hela 2018.

- Ovanpå det har vi en ganska kraftig riskpremie inbakad i priset, säger Martin Jansson.

Kampen om makten i Saudiarabien, protesterna i Iran och utvecklingen i Venezuela, som står på randen till konkurs, är faktorer som påverkar.

ANNONS

Kommer att sjunka

Men analytikerna tror inte att den nuvarande prisnivån kommer att hålla i sig. Snittspriset för 2018 blir 57:40 dollar, enligt en enkät från Bloomberg.

Men bedömningarna spretar. Handelsbanken tillhör de riktiga pessimisterna, med en prognos på 50 dollar. Huvudskälen är enligt Martin Jansson att högre pris triggar ökad produktion hos amerikanska producenter av skifferolja, och att Kinas tillväxt minskar när de senaste årens statliga stimulanser nu klingar av.

- Summan av det blir ett lägre oljepris, säger han.

Torbjørn Kjus på den norska storbanken DNB är mindre säker på att produktionen i USA tar fart. Han tror att priset kan ligga kvar över 60 dollar större delen av året.

TT

Fakta: Oljepriset

Ett fat Nordsjöolja (Brent) handlades i fredags eftermiddag för 67:30 dollar per fat. Trenden har varit stigande sedan i mitten av juni, då priset låg under 45 dollar fatet.

Det stora prisraset inleddes i juni 2014. Den lägsta nivån sedan dess, under 28 dollar, nåddes i januari 2016.

Amerikansk WTI-olja handlades i fredags för 61:37 dollar per fat.

Källa: Reuters

ANNONS