Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter sex års prövotid blir Systembolagets hemleveranser en permanent del av den ordinarie verksamheten. Arkivbild.

Hemkört från Systembolaget – snart för alla

Efter sex års prövotid blir Systembolagets hemleveranser en permanent del av den ordinarie verksamheten.

Redan 2013 började Systembolaget med hemleveranser av dryck på försök i några olika län. Efter ett beslut från socialdepartementet tidigare i juni så blir hemleverans nu en permanent del av verksamheten från och med 1 juli. Grunden till beslutet är att en ny bedömning gjordes i samband med ett regeringsbeslut i mars som omfattade reglering av bland annat alkoglass.

Men att hemleveransen blir en del av den ordinarie verksamheten betyder inte att den omgående blir tillgänglig i hela Sverige. Enligt Lennart Agén finns det ingen tidsplan, men det rör sig inte om några ytterligare sex år.

- Vi har intensifierat vårt arbete för att skapa förutsättningar att kunna erbjuda tjänsten i hela landet. Vi vill inte rulla ut den här tjänsten permanent förrän vi känner oss trygga att den är kvalitetssäkrad, både vad som gäller servicen men framför allt att den är säkrad kring försäljningsreglerna och ålderskontrollen, säger Agén.

Kontrollerat av forskare

Under provperioden har leveransen skett i ett samarbete med Bring. Den personal som sköter leveransen har fått samma utbildning som Systembolagets ordinarie personal för att säkerställa att utlämningen sker korrekt.

Innan tjänsten lanserades fanns en oro kring hur hemleverans skulle påverka den totala alkoholkonsumtionen. Två forskare, som var med under hela projektet, har kunnat slå fast att hemleveransen inte påverkade den totala konsumtionen av alkohol under prövotiden.

- Vårat syfte är ju att begränsa alkoholens skadeverkan. Vi vill inte sjösätta något som gör att det drar i väg konsumtionsmässigt, säger Lennart Agén.

Till kalas

De som använt tjänsten hittills har generellt varit mitt i livet och lite äldre människor boendes i storstäder.

De flesta beställningar har handlat om vin på flaska – rött vin i lite högre prisläge. Enligt Systembolaget är det framför allt till större tillställningar och kalas som de har sett att beställningar har gjorts.