Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska folket räknar med bostadsreformer efter höstens val och många tror att det blir tuffare för den som redan har eller vill ta ett bolån. Arkivbild.

Hushållen bävar för hårdare bolånekrav

Svenska folket räknar med bostadsreformer efter höstens val och många tror att det blir tuffare för den som redan har eller vill ta ett bolån. Det visar en undersökning av Demoskop som gjorts på uppdrag av banken SEB och som innehåller intervjuer med drygt 1 000 personer, rapporterar Dagens industri.

Nästan varannan person tror att det kommer att införas ytterligare amorteringskrav och var tredje att man kommer att ställa krav på att ha bunden ränta på en del av bostadslånet. Bland de åtgärder som många hushåll förväntar sig finns också höjda egendomsskatter, till exempel fastighetsskatt, samt avtrappade ränteavdrag.

Jens Magnusson, privatekonom på SEB, är inte förvånad över att amorteringskrav ligger högst på listan.

- Det är en rimlig uppfattning eftersom det är den metod som använts flitigast de senaste åren. Men det har också uppstått en diskussion om amorteringskravens nedsidor i form av vissa gruppers utestängning från bostadsmarknaden.