Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mandelträd i Kalifornien i USA. Indien, som är världens största importör av mandlar från USA, planerar att införa importtullar. Arkivbild.

Indien planerar handelstullar mot USA

Sedan USA slopat handelslättnader för Indien vill Indien införa högre tullar på amerikanska varor som mandel, valnötter och äpplen. Höjningen planeras från och med nästa vecka, enligt källor till nyhetsbyrån Reuters.

Redan för ett år sedan hotade Indien att höja skatten på import av vissa varor sedan man drabbats av USA:s högre tullar på stål och aluminium. Men beslutet har skjutits upp på grund av pågående handelssamtal mellan de två nationerna.

Att Delhi nu vill göra verklighet av planerna beror på den amerikanska presidenten Donald Trumps besked att Indien från och med den 5 juni inte längre får vara med i USA:s förmånligare handelssystem GSP.

Alltför utvecklat

Förmånen innebar bland annat att Indien tullfritt kunde exportera varor till ett värde av 5,6 miljarder dollar, motsvarande drygt 50 miljarder kronor, till USA. Men nu anses landet så pass ekonomiskt utvecklat att det inte längre uppfyller kriterierna för att ta del av förmånerna.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo, som väntas besöka Indien senare i juni, har sagt att USA är öppet för en dialog i handelskonflikten med Indien, men vill se att den indiska marknaden blir mer tillgänglig för amerikanska företag.

Indien köpte förra året amerikanska mandlar till ett värde av 543 miljoner dollar, motsvarande drygt 5 miljarder kronor, vilket gör landet till den största köparen av mandel från USA. När det gäller amerikanska äpplen är Indien den näst största köparen.