Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

MTG:s storägare Kinnevik delar ut sina MTG-aktier till sina ägare för att bana väg för fusionen mellan Tele2 och Com Hem. Arkivbild

Kinnevik knoppar av MTG

Stenbecksfärens maktbolag Kinneviks styrelse har beslutat att dela ut hela bolagets innehav i mediekoncernen Modern Times Group (MTG) till ägarna, skriver Kinnevik i ett pressmeddelande.

Avknoppningen syftar till att bana väg för fusionen mellan Kinneviks telekoncern Tele2 och kabel-tv-bolaget Com Hem.

Beslutet kommer att prövas på en bolagsstämma under tredje kvartalet i år, enligt Kinnevik, som tillägger att transaktionen öppnar upp för en extra utdelning till Kinneviks ägare på 4,9 miljarder kronor.

30-årig epok snart slut

Kinnevik har 20 procent av MTG-aktierna och 47,6 procent av rösterna i bolaget.

MTG-aktien sjunker drygt 1 procent efter beskedet, medan Kinneviks B-aktie stiger 0,7 procent.

För MTG, som nyligen tvingades skrota en långt framskriden fusionsaffär med den danska teleoperatören TDC, innebär avknoppningsbeslutet att en 30-årig epok med Kinnevik som huvudägare är på väg att gå i graven.

- Det är klart att Kinnevik som långvarig ägare i MTG också har varit med och stöttat MTG:s resa framåt under lång tid. Det har betytt mycket för oss och vi har lärt oss mycket, så det blir förstås ledsamt att de inte längre kommer att vara med oss, säger MTG:s koncernchef Jørgen Madsen Lindemann till TT efter beskedet från Kinnevik.

- Men samtidigt måste vi fortsätta framåt. Vi har en stark affär och ett starkt innehåll, tillägger han.

Enligt MTG-chefen ska man samtidigt komma ihåg att det är Kinneviks ägare som får MTG-aktierna.

- Vi känner dem väl, säger han.

Siktar på Stockholmsbörsen

MTG:s plan att dela upp bolaget i två delar ligger fast. Enligt planen hamnar nordiska medietillgångar som TV3 och Viaplay i vad som kallas Nordic Entertainment Group, medan mobila spel och digitala onlineaffärer stannar i MTG, enligt Jørgen Madsen Lindemann.

- Detta ändrar inget i vår långsiktiga strategi, säger han.

Planen är att notera Nordic Entertainment Group på Stockholmsbörsen.

MTG-chefen vill inte uppge om det förs några diskussioner med nya aktörer på telekommarknaden efter den skrotade TDC-affären och i skuggan av Telias förhandlingar om ett köp av Bonnier Broadcasting, med tv-bolagen TV4 och C More i portföljen.

- Vi ser stora möjligheter i att kombinera en stark infrastruktur med våra berättelser och vårt innehåll. Men det måste vara någon som delar vår vision, det är viktigt. TDC gjorde det, säger han.

TT: Förs det några diskussioner med potentiella fusionspartner just nu?

- Jag kan inte kommentera det.