Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hagastaden i Stockholm är ett av ställena i staden där det byggts många nya bostadsrätter. Arkivbild.

Kraftig minskning av bygginvesteringar

Ingen tvärnit, men en rejäl inbromsning. Bygginvesteringarna har minskat kraftigt under förra året, jämfört med rekordnivåerna 2017.

Nu märker hela byggbranschen av att byggandet minskar, enligt Industrifaktas genomgång av investeringarna i byggbranschen.

- Tittar man på orderböckerna nu så fylls de inte på, säger Magnus Johansson, projektledare och marknadsanalytiker på Industrifakta.

Det pågår fortfarande längre byggprojekt som startats under byggandets rekordtider och som fortfarande genererar stora investeringar, men de byggena tar slut vartefter. Då kommer minskningen att märkas ytterligare, förklarar han.

Bostadsmarknaden orsaken

Inbromsningen beror på osäkerheten på bostadsmarknaden, enligt Industrifaktas analys.

- Framför allt är det nyproduktionen av flerbostadshus i Stockholm som är mest utmanande.

Bostadsbyggandet har inte bromsat in lika hårt i Göteborg och Malmö, konstaterar han. Inte heller för investeringarna i offentliga lokaler, i industrilokaler eller kontor.

- De är stabila, de skiftar inte så mycket.

Men trots att de totala bygginvesteringarna nu minskar så kan han inte säga säkert att detta kommer att synas så mycket i arbetslöshetssiffrorna.

Överhettad bransch

- Arbetsmarknaden är komplex, och byggbranschen har varit överhettad. Det är en blandning av anställd personal, inhyrd och utländsk arbetskraft. Det är inte säkert att det får genomslag.

Minskningen spås fortsätta, enligt Industrifakta. Prognosen för nybyggnadsvolymen i år är en minskning med 9 procentenheter, och för nästa år med 4 procentenheter.

För att investeringarna i byggandet ska kunna öka igen krävs att tilltron till bostadsmarknaden återvänder, förklarar Magnus Johansson.

- Om man köper en lägenhet "på rot" som är klar först om tre år så måste man tro på att marknaden håller i sig.

Affärsmodellen för nyproduktion

Det handlar om affärsmodellen på nyproduktionsmarknaden, som fått mycket kritik. Som det är nu, då priserna riskerar att falla, vill få binda sig för så långa kontraktstider. Dessutom ligger flera bostadsutvecklare i fejd med sina kunder, då byggprojekt försenats kraftigt och kunderna vill bryta kontrakten. Bostadsutvecklarna har dock vägrat, och flera av tvisterna hamnar nu i domstol.

Magnus Johansson tycker dock att bostadsutvecklarna får orättvist mycket skäll för att marknaden nu är i olag. Visst har de kunnat agera utan att ta några risker då priserna steg, men också köparna tjänade på bostadsaffärerna då.

- Det finns två sidor av myntet. Många som köpt lägenheter då priserna stigit har också tryggt tjänat pengar på det fram till halvårsskiftet 2018, då priserna började falla.

TT: Behöver affärsmodellen ändras för att marknaden ska komma tillbaka?

- Det är mycket möjligt, som det är nu fungerar den uppenbarligen inte, säger Magnus Johansson.