Glass-säsongen har börjat i tanken men solen har inte hängt med. Arkivbild.
Glass-säsongen har börjat i tanken men solen har inte hängt med. Arkivbild.

Kylig start på glass-säsongen

Vädrets makter har inte varit på glassförsäljarnas sida i år. För dem står årets viktigaste säsong och väger. Men hoppet lever.

ANNONS
|

Vad är väl en sommar utan sol och glass? Inte så värst lyckad, enligt många. En månad in på vad som brukar räknas som sommar har det växlande vädret betytt en ojämn start för glassäsongen. Solen är annars det som drar semesterfirare till glassen.

- Det spelar all roll. Soliga dagar har vi mycket att göra, mindre soliga dagar har vi mindre att göra, säger Dan Falkenberg som äger en glasskiosk i centrala Stockholm.

ANNONS

"Okej säsong"

Sommaren står för en väldigt stor del av kioskens omsättning, enligt Falkenberg. I år har det trots allt varit helt okej, säger han. Men utöver vädret spelar det även roll om människor upplever att det är sommar, som när barn slutar skolan och vuxna börjar gå på semester.

- Nu när de har kommit in i att det är sommar har vi en del kunder. Så länge det inte regnar så kommer det ändå folk, säger Falkenberg.

En liknande analys gör Stefan Gustavsson vid ett glassföretag i Borgholm. Han har sålt ungefär som förra året, vilket han beskriver som ”som vanligt".

- Vi ligger mitt i stan så vi nästan gynnas av vädret, för då kan ju folk inte ligga vid stränderna. De stora tillverkarna som säljer till glasskiosker och butiker vid stränder har nog tappat mycket, säger han.

ANNONS

Unilever, ägare till GB Glace som säljer mest pinn- och strutglass i Sverige, vill inte säga något om säsongen. I ett mejl till TT skriver företaget att vädret påverkar, men att det mest avgör vilken typ av glass man köper: "Pinnar, strutar och solen njuts samtidigt medan hemförpackningar och dessertglassar äts när det är litet kyligare eller på vintern."

Även i Skåne märks det omväxlande vädret av – men Otto Albrektsson med snart 50 år i branschen tar det med ro.

"Brukar vända"

- Det har väl varit si och så. Men det brukar vända. Vädret vänder. Folk har ätit hyfsat med glass ändå i sommar, säger han.

Som snart pensionär är det inget han sörjer över.

- Jag är glad om jag säljer lite så jag slipper jobba så hårt. Skämt åsido är det ju bra om det går ihop. Men att det blir varmt – det blir det alltid, säger Albrektsson.

ANNONS
TT
Fakta: Glass

I det gamla Kina och i romarriket åt folk isglass.

Glass gjord på vispgrädde serverades vid franska och italienska hov på 1600-talet. Ordet är importerat från franskans "glace" som ursprungligen betyder is.

Svensken äter ca 10,4 liter glass per år. I Europa äter bara norrmännen mer: 10,8 liter glass/person/år.

Inom EU säljs 2,2 miljarder liter glass per år till ett värde av 9 miljarder euro. Europén äter i genomsnitt 6,8 liter glass per år.

2010 såldes i Sverige drygt 80,3 miljoner liter glass. Mest glass såldes i Tyskland (584 miljoner liter) Storbritannien (443 miljoner) och Frankrike (442 miljoner).

EU exporterar mest glass till Schweiz, Kina och Ryssland. Saudiarabien växer stort som exportland.

Källor: Nationalencyklopedin, Euroglace

ANNONS