Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lena Herder blir landschef för Ikea i Sverige. Hon kommer närmast från motsvarande jobb i Nederländerna och tillträder tjänsten i februari.

Lena Herder ny Sverigechef för Ikea

Från landschef för Ikea i Nederländerna till landschef på hemmaplan – Lena Herder tillträder som möbelföretagets nya Sverigechef i februari. Efter 25 år på Ikea och sex år på posten lämnar Håkan Svedman företaget.

- Det är ett beslut som har vuxit fram och jag tycker att tajmingen är bra när vi befinner oss i mycket förändringar. Och jag tycker själv att det börjar bli dags att göra något annat, säger Svedman.

Ikea i Malmö var Lena Herders första stopp inom företaget och under åren har hon haft flera olika ledarroller, till exempel som varuhuschef i Linköping och landschef i såväl Finland som Nederländerna.

Ny organisation

"Jag är fylld av energi och ödmjuk över förtroendet jag fått. Att tillsammans med alla Ikeamedarbetare i Sverige få leda och bygga vidare på Ikeas succé i mitt eget hemland känns helt fantastiskt, efter nästan tio år utomlands", säger hon i ett pressmeddelande.

Nyligen stod det klart att ytterligare ett varsel drabbar Ikeas anställda i Sverige i år. Ikeakoncernen meddelade i november att 7 500 tjänster försvinner globalt, varav 650 i Sverige. Samtidigt beräknas 11 500 jobb skapas under den kommande tvåårsperioden. Om antalet anställda också ökar i Sverige är oklart.

"Tuffa budskap"

Unionenklubbens inriktning är att flera av de planerade nya tjänsterna ska gå till befintlig personal och att svenska jobb inte ska försvinna.

- Så fort det har att göra med människor och beslut som påverkar enskilda individer så påverkar det mig. Så det är klart att det har varit en resa under innevarande år med en del tuffa budskap, men samtidigt någonting som jag och hela organisationen står bakom, säger Håkan Svedman.

Att lämna jobbet innan förändringarna är genomförda ser han flera fördelar med.

- När vi går in en ny period med tre år av intensivt förändringsarbete så är det bra med en ny röst i rummet, och Lena (Herder) är helt rätt för det, säger Svedman.