Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Handelsminister Ann Linde vill öka svensk export till de palestinska områdena. Arkivbild.

Linde satsar på export till palestinier

En handelsdelegation med svenska företag är på väg till de palestinska områdena, där handelsminister Ann Linde hoppas på nya exportmöjligheter.

- Det är första gången någonsin som vi har en Team Swedendelegation till Palestina. Jag är jätteglad att det har funnits så stort intresse, säger Ann Linde (S).

Hon har med sig runt tio företag och flera myndigheter i sin delegation, däribland Volvo, Ericsson, Riksbanken och Sida. I dag är den svenska exporten till de palestinska områdena liten, endast 24 miljoner kronor.

Svår marknad

Den palestinska ekonomin har många problem och de svenska företag som vågar sig in på marknaden kan räkna med att möta byråkrati kring regelverk och tillståndsgivningar och bristande infrastruktur, dessutom innebär den israeliska ockupationen restriktioner. En svår marknad med potential, enligt Linde.

- På plussidan finns att man har en väldigt god tradition av entreprenörskap och det är ett högt teknikanvändande, många använder mobiler, till exempel, säger hon.

Ann Linde hoppas att svenska företag ska vilja göra affärer och samtidigt bidra till den ekonomiska utvecklingen.

- Det är också ett långsiktigt svenskt mål att Palestina ska bli en livskraftig stat, så att det ska bli en tvåstatslösning mellan Israel och Palestina, säger Linde.

Frostig relation

Den svenska regeringen erkände den palestinska staten strax efter regeringsskiftet hösten 2014. Relationerna med Israel har varit frostiga efter det och utrikesminister Margot Wallström var inte välkommen när hon i fjol ville besöka landet.

Efter besöket på Västbanken ska Ann Linde även besöka Tel Aviv och hon ska träffa flera israeliska ministrar. Hon har inte fått några synpunkter från den israeliska sidan om att hon först tar en handelsdelegation till de palestinska områdena, säger hon.

I Israel handlar besöket främst om innovationer, start up-företag och forskning.