Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson gör återbesök i Davos. Arkivbild.

LO-basen vill lägga EU-pengar på utbildning

Mindre jordbruk och mer utbildning. LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson tänker på det ekonomiska toppmötet i Davos slå ett slag för vad EU måste göra framöver.

När Storbritannien förmodligen lämnar EU inom kort kommer EU inte ha något universitet på världens topp 20-lista, alla de ligger ju i Storbritannien, enligt Thorwaldsson.

- Vi måste satsa mer på forskning och utbildning i Europa om vi ska klara konkurrenskraften de kommande decennierna, säger han på plats i den schweiziska alporten Davos där många av världens företags- och politiska ledare samlas i dagarna.

Gammaldags tradition

Att fortsätta att lägga många av EU:s budgetmiljarder på jordbruket är gammaldags och har inte gett mycket, enligt LO-ordföranden. Det är helt fel prioritering.

- Det blir ingen utveckling och kostar oerhört mycket pengar.

EU:s framtidssatsningar måste i stället inriktas på omställning och konkurrenskraft, är Thorwaldssons budskap vid de seminarier han ska delta på.

- EU är fortfarande uselt på att ge människor chans att vidareutbilda sig senare i livet och det komma att bli ett av EU:s allra största hinder en godtillväxt och bra konkurrenskraft, att folk blir otroligt oroade för förändring. Och det är jag rädd för gäller även Sverige, det är därför vi förhandlar kring omställning med arbetsgivarna, säger han.

Baksmälla

Nyss landad i Schweiz anar han att direktörerna på plats lider av en slags baksmälla från USA:s president Donald Trumps uppmärksammade framträdande i Davos i fjol.

- Alla direktörer gick i fjol och ojade sig för att Donald Trump skulle komma, men de var samtidigt oerhört glada åt de gigantiska skattesänkningarna för företag och rika i USA.

I år är de inte riktiga lika begeistrade, nu har Donald Trumps politik kommit att få fokus på nationalism och handelsbegränsningar, enligt LO-basen.

- Och där tror jag direktörerna har åkt på en rejäl Trump-baksmälla. Jag tror inte att det bara är inrikespolitiska skäl som gör att han inte kommer i år, utan även betydande kritik från stora delar av världen mot hans handelspolitik, säger Thorwaldsson.