Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderatledaren Ulf Kristersson lägger fram vårmotion fyra månader inför valet.

M vill sänka skatt med 27 miljarder

Moderaterna vill sänka skatten på lön med 27 miljarder de kommande fyra åren. Det ska bland annat finansieras med besparingar i bidrag och ersättningar.

Det framgår av Moderaternas ekonomiska vårmotion. Där dras linjerna upp för vad partiet vill prioritera fram till och med 2021.

- Vi lovar inte allt till alla, men ska se till att samhällskontraktet uppfylls, säger M:s ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Moderaterna vill genomföra ett nytt jobbskatteavdrag för 22 miljarder kronor. Dessutom vill man höja brytpunkten för när statlig skatt ska betalas och återinföra ett utökat jobbskatteavdrag för äldre. Det går sammantaget på drygt 27 miljarder i form av minskade intäkter till staten.

- Arbete är grunden till en stark välfärd, säger Svantesson.

Det nya jobbskatteavdraget, skulle innebära omkring 400 kronor i månaden mindre i skatt för den som tjänar 20 000 i månaden, men 700 i månaden för den med 40 000 kronor i lön där också den statliga skatten blir lägre.

Skillnad bort

Förutom sänkt skatt på förvärvsinkomster så vill M likt regeringen ta bort skillnaden i skatt mellan pensioner och lön.

Socialdemokraterna attackerar Moderaterna återkommande för att de vill sänka skatterna och varnar för att en Moderatledd regering kommer att försvaga välfärden.

Enligt M:s vårmotion så satsar dock partiet ungefär lika mycket på vården och skolan framöver som den rödgröna regeringen i deras ekonomiska vårproposition och budget. M väljer dock att göra andra typer av satsningar.

Dessutom vill partiet ge kommunerna tio miljarder kronor i ökade statliga bidrag till 2020 och utesluter inte att det kan behövas mer. Socialdemokraterna har lovat att öka statsbidragen till kommunerna med minst 20 miljarder till 2022.

För att ha råd med skattesänkningarna sparar Moderaterna bland annat in på regeringens byggsubventioner, 5,5 miljarder, höjer momsen på framförallt mat för 6,7 miljarder och drar ned på bidrag och ersättningar för 13 miljarder.

- Det ska alltid löna sig att arbeta jämfört med att leva på bidrag, säger Moderatledare Ulf Kristersson.

Moderaterna vill bland annat korta tiden för a-kassa till högst ett år, sänka taket för arbetslösersättningen, tidsbegränsa aktivitetsstödet för arbetslösa i arbetsmarknadspolitiska program, samt göra besparingar i sjukförsäkringen.

Partiet anser också att nyanlända bör få full tillgång till svenska bidrag och ersättningar enbart genom eget arbete eller genom permanent och laglig bosättning i Sverige.

Vill sänka

De övriga partierna i Alliansen vill också sänka skatten på arbetsinkomster, men med andra inriktningar. Liberalerna vill lägga 6,4 miljarder på slopad värnskatt och 13 miljarder på att höja gränsen för när statlig skatt ska betalas.

Allianspartierna är också eniga om att slopa byggsubventioner, att skära i arbetsmarknadspolitiken, begränsa aktivitetsstödet för arbetslösa, dra tillbaka avdraget för fackföreningsavgifter samt återinföra en bortre gräns i sjukförsäkringen.