Macron: USA:s tullar är olagliga

USA inför tullar på stål och aluminium från EU från och med den 1 juni, bekräftar USA:s handelsminister Wilbur Ross. EU-kommissionen svarar med motåtgärder, anmäler tullarna till Världshandelsorganisationen WTO och Frankrikes president Emmanuel Macron kallar dem olagliga.

ANNONS
|

Beslutet från president Donald Trumps regering i USA sätter punkt för månader av ovisshet och ordkrig mellan Bryssel och Washington om tullarna. Men ordkriget fortsätter:

- Detta beslut är inte i enlighet med internationell handelslag, så det är olagligt, säger Macron.

Han varnar för att beslutet är ett misstag på många sätt och att det skapar ekonomisk nationalism.

- Det är precis det som hände på 30-talet.

ANNONS

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kallar tullbeslutet "fullständigt oacceptabelt". och EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström är besviken.

"Detta är en dålig dag för världshandeln. Vi gjorde allt vi kunde för att undvika det här resultatet", skriver hon i en kommentar.

Månader av dialog

Enligt Malmström har hon argumenterat för en "positiv transatlantisk handelsagenda" i månader av dialog med amerikanska representanter, inklusive handelsministern Wilbur Ross. Kravet har varit att EU som en allierad partner fullt ut och permanent, utan villkor, skulle undantas från tullarna.

Denna linje har enligt Malmström varit väl förankrad hos EU-ländernas regeringar.

"EU:s respons kommer att bli väl avvägd och i linje med WTO:s regler", skriver Malmström.

Tyskland utrikesminister Heiko Maas använde ett av Trumps uttryck i sin kommentar:

- Vårt svar på Amerika Först kan bara bli Förenta Europa.

EU-tullar väntar

Det blir dels en anmälan av USA:s stål- och aluminiumtullar till WTO, då de enligt EU-kommissionen uppenbart står i strid med internationella handelsregler. Dessutom utlovar Malmström motåtgärder och skyddstullar för att inte EU:s stål- och aluminiumtillverkare ska drabbas.

Motåtgärderna har redan aviserats av EU. Det har flaggats för tullar på amerikanska varor för 2,8 miljarder euro, bland annat motorcyklar, jeans och jordnötssmör.

ANNONS

Wilbur Ross säger i samband med att han bekräftar att tullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent införs på varor från EU, Mexiko och Kanada att han vill fortsätta förhandla om handelsfrågor.

- Vi ser fram emot fortsatta förhandlingar, både med Kanada och Mexiko å ena sidan, och med EU, för det är andra frågor som vi också måste få lösta, säger han på en presskonferens enligt Reuters.

Oklara eftergifter

Ross uppger dock inte vad USA vill ha för eftergifter från EU:s sida för att eventuellt häva tullarna.

Tullbeskedet kommer bara några dagar efter det att Trump beslutat om en utredning av liknande tullar på bilar och lastbilar från EU.

Det svenska stålbolaget SSAB sjunker 2 procent på Stockholmsbörsen efter beskedet, trots att merparten av bolagets försäljning i USA inte berörs av tullarna då stålet till största del produceras i Alabama och Iowa. Samtidigt lyfter konkurrenter på Wall Street, som US Steel och AK Steel, kraftigt.

Ratinginstitutet Moody's säger att utsikterna för USA:s stålindustri på 1–1,5 års sikt har förändrats från stabila till positiva till följd tullbeslutet.

ANNONS

Kronan backar något öre mot dollarn och euron.

TT

Fakta: Tullar på EU-export för 65 miljarder

USA:s president Donald Trump beslöt den 23 mars att införa importtullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent. Han hänvisade till att den stora importen av metallprodukterna till USA utgör ett hot mot nationell säkerhet enligt en lag från 1962.

Undantag gavs dock till EU och flera andra stora ekonomier, för att öppna upp för förhandlingar om handelsavtal. Nu har det undantagets slopats. I början av maj förlängdes undantaget till EU, Kanada och Mexiko till den 1 juni, medan permanenta undantag gavs till Argentina, Australien och Brasilien. Då hade även Sydkorea fått undantag. Undantagen har getts i utbyte mot bland annat strikta kvoter för hur mycket metall som får exporteras till USA.

USA:s tullar som nu införs slår direkt mot EU-export av stål och aluminium för 6,4 miljarder euro (cirka 65 miljarder kronor) per år. Trump har nyligen även tillsatt en utredning som kan bana vägen för nya tullar på bilar och lastbilar som exporteras från EU till USA, även det med hänvisning till nationell säkerhet.

ANNONS