Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det går dåligt för Metro som nu hotas av rekonstruktion. Arkivbild.

Metro drar ner på personal och utgivning

Mediebolaget Metros stora skulder gör att företaget står inför en rekonstruktion, rapporterar Expressen. Man drar också ned på utgivningen och personalstyrkan ska minskas.

Metros vd och ägare, Christen Ager-Hanssen, säger till tidningen att han ska stämma investmentbolaget Kinnevik som sålde Metro till honom.

- Vi kommer inte att försätta Metro i konkurs, men en företagsrekonstruktion är naturlig eftersom Kinnevik missledde oss, säger Christen Ager-Hanssen.

En begäran om rekonstruktion ska lämnas in till tingsrätten i början av veckan, uppger vd:n till Expressen.

Kronofogden har under veckan slagit till mot Metro för att driva in tidningens skatteskulder. De har kunnat beslagta 2,8 miljoner kronor från mediebolagets bankkonton. Skatteskulden är på nästan 9 miljoner.

Vd: Kinneviks fel

Enligt Ager-Hanssen beror Metros kris på Kinnevik.

- Kinnevik sade att bolaget skulle göra en vinst på tio miljoner. Men i själva verket visste de att det skulle bli en förlust på över 50 miljoner kronor. Det har vi bevis på, säger han till Expressen.

Men Kinnevik hävdar att försäljningen gått helt rätt till.

- Jag har inte i detalj sett vad Christen Ager-Hanssen säger. Men det jag kan säga är att vi känner oss trygga med hur försäljningen av Metro gick till. Från vårt perspektiv har försäljningen av Metro gått helt korrekt till och vi känner oss trygga med den processen, säger Kinneviks kommunikationsdirektör Torun Litzén, till Expressen.

Minskad personalstyrka

Enligt Ager-Hansen ska man se över affärsmodellen men satsa på den digitala sidan. Däremot drar tidningen ned på pappersutgivningen och kommer ut färre dagar i veckan. Antalet anställda ska också minskas.

- Det är självklart att det blir personalneddragningar, säger Ager-Hansen, utan att precisera hur många som får gå.

Metro har 120 anställda.