Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två spelbolag har fått böter och reprimander av Spelinspektionen för att ha låtit spelare som stängt av sig använda deras tjänster. Arkivbild.

Miljonböter för spelbolag

Dryga böter och reprimander, det tilldelas två spelbolag efter att ha brutit mot den nya spellagen.

Det är första gången sedan den nya spellagen trädde i kraft vid årsskiftet som Spelinspektionen meddelat sanktionsavgifter mot något bolag. Spellagen säger att alla bolag som har licens på den svenska marknaden måste vara anslutna till det nationella avstängningsregistret Spelpaus, och det är just i det avseendet som myndigheten anser att bolagen har felat.

Tidigt i januari fick Spelinspektionen kännedom om spelare som trots att de stängt av sig på Spelpaus kunde logga in och spela hos de båda bolagen.

Två straffas

I myndighetens beslut får bolaget Genesis Global Limited en varning samt en sanktionsavgift på 4 miljoner kronor. Paf Consulting Abp tilldelas en anmärkning samt en sanktionsavgift på 100 000 kronor.

- Beloppen beror dels på bolagens omsättning. Men också på tidsaspekten, helt enkelt hur länge överträdelsen pågått, säger Camilla Rosenberg.

Spelinspektionen har enligt lag möjlighet att utkräva som mest tio procent av ett bolags årsomsättning vid överträdelser. I sitt beslut rörande Genesis Global Limited räknar myndigheten att bolaget har en årsomsättning på 2,4 miljarder kronor. Paf Consulting Abp årsomsättning räknas till 930 miljoner kronor.

TT: Straffbeloppen når inte ens en procent, är det en rimlig nivå?

- Det är styrelsens mening att det är rimligt i det här avseendet, säger Camilla Rosenberg.

"Beror på bugg"

28 800 personer har hittills anmält sig själva till avstängningsregistret på Spelpaus. Enligt Daniela Johansson, vice vc på Paf rör det sig i deras fall om en bugg som gjort att spelare kunnat spela trots att de varit avstängda:

- Vi beklagar såklart verkligen det som har hänt, det ska inte få hända, men berodde på en bugg. Vi fick reda på det här den 1 januari och hade det åtgärdat den 2 januari, säger hon.

Huruvida bolaget kommer att överklaga beslutet från Spelinspektionen är i dagsläget oklart.

- Vi kommer att läsa beslutet mer noggrant först, säger Daniela Johansson.

Förutom de två bolag som det nu tagits beslut kring finns ett tredje tillsynsärende hos Spelinspektionen där besked väntas inom kort. Även det gäller överträdelser i hänsyn till Spelpaus.

TT söker Genesis Global Limited.