Biträdande finansminister Per Bolund är kritisk mot "tvärsäkra uttalanden" om prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Arkivbild.
Biträdande finansminister Per Bolund är kritisk mot "tvärsäkra uttalanden" om prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Arkivbild.

Minister kritisk mot bubbelhets

Frekventa varningar för en svensk bostadsbubbla kan hetsa fram en överdriven oro bland hushållen, befarar finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Han sågar alla "tvärsäkra uttalanden" i media.

ANNONS
|

- Jag kan tycka att man har gett för mycket utrymme till människor och bedömare som gör väldigt, väldigt säkra uttalanden på väldigt kortsiktig statistik, säger Per Bolund till TT.

- Jag tror att man inte ska dra för säkra slutsatser och börja trycka på krislampor eller liknande i det här läget, tillägger han.

ANNONS

"Is i magen"

Samtidigt kan han inte utesluta att bostadspriserna faktiskt kan sjunka något på sikt.

- Jag tror det är för tidigt att dra några långsiktiga slutsatser om priserna kommer att stabilseras, om ökningen kommer att komma igång igen eller om det till och med blir ett prisfall. Vi får nog ha lite is i magen och avvakta fortsatta analyser, säger han.

Bolund beskriver den omvittnat skakiga utvecklingen på svensk bostadsmarknad just nu, med tröga försäljningar och säljare som riskerar förlustaffärer, som en stabilisering av prisutvecklingen – en naturlig följd av den ihållande och kraftiga prisuppgång som ägt rum de gångna åren.

- Det är lätt att glömma bort det när man nu är i en annan fas, säger han.

- Jag hade ju varit mer orolig om det varit en fortsatt kraftig prisuppgång, med 30 procent till ett par år framåt. Då hade det ju byggts upp ännu större risker i svensk ekonomi. Om det är alternativet är nog en balansering av priserna att föredra, tillägger han.

ANNONS

"Väldigt räntekänslig"

Bakom de gångna årens kraftiga prislyft ligger nedtryckta räntor och ett skattesystem som med ränteavdrag och slopad fastighetsskatt länge har gynnat hushåll med lånefinansierade bostadsköp.

- Räntan är en viktig parameter när man sätter sig ned och räknar på ett eventuellt bostadsköp. Sedan har vi andra problem på bostadsmarknaden, med reglerade hyror, låga skatter och inlåsningseffekter, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Han skyller en stor del av obalanserna på bostadsmarknaden på Riksbankens extrema penningpolitiska stimulanser, med minusränta och stödköp av obligationer sedan 2015. Men han varnar för att gå för snabbt fram med att strama åt med räntehöjningar.

- Ekonomin är väldigt räntekänslig, särskilt hushållen på bostadsmarknaden, säger han.

Skulle boräntorna öka kraftigt skulle det kunna trycka ned bostadspriserna kraftigt, enligt Isaksson. Och då kan det uppstå realekonomiska problem.

- Det kan slå hårt på konjunkturen, med låg konsumtion, svag tillväxt och stigande arbetslöshet.

ANNONS
TT
ANNONS