Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaternas näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered skulle helst sälja SBAB och Telia. Arkivbild

Moderaterna vill sälja SBAB och Telia

Om en alliansregering tar över makten efter valet i höst kan fler statliga bolag bli till salu. Bolåneinstitutet SBAB och statens Telia-aktier, sammanlagt värda uppåt 90 miljarder, är två heta kandidater.

- Vi anser att staten på sikt bör sälja SBAB och Telia, om förutsättningarna är de rätta, säger Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson för Moderaterna.

Han tillägger att det dock krävs stöd i riksdagen för att genomföra dessa affärer.

Metria-affär stoppad

Den rödgröna regeringen har en helt annan inställning. Nyligen stoppades en långt gången plan på att sälja det statliga konsultbolaget Metria och på regeringskansliet smids det i stället planer på att starta upp ett nytt statligt bolag.

Näringsminister Mikael Damberg (S) sågar M-förslaget om att sälja SBAB och Telia som ideologiskt motiverat.

- Jag ser ingen poäng med att staten ger upp ägandet av SBAB och att banken kanske köps upp av någon av de stora drakarna. Då minskar konkurrensen ytterligare. De som får betala för det är svenska bolånekunder, säger han.

Telia-innehavet beskriver Damberg som viktigt för att säkra investeringar i bredband och digital infrastruktur. Han varnar också för säkerhetspolitiska konsekvenser om den 37-procentiga kontrollposten säljs. Bolaget kan då hamna i händerna på främmande makt, enligt Damberg.

- Vem är det Moderaterna vill ska köpa Telia? Och vem är det som kommer att köpa Telia om staten säljer innehavet? Jag tycker inte Moderaterna har bra svar på de frågorna, säger han.

Knappt två miljarder

Staten har varit på reträtt som bolagsägare sedan 1980-talet, då staten ägde omkring 130 bolag. När Fredrik Reinfeldts alliansregering tillträdde 2006 var antalet nere i 55 hel- och delägda företag, varav fyra börsnoterade. I dag är antalet 47, varav två finns på börsen (Telia och SAS).

I den rödgröna regeringens budget antas staten dra in fem miljarder kronor per år från försäljningar och extrautdelningar. Fredrik Reinfeldts alliansregering hade försäljningsintäkter på 15 miljarder som antagande i sin budget.

Skillnaden är ännu tydligare om man jämför de 163,5 miljarder kronor alliansregeringen drog in på försäljningar av statliga tillgångar under sina åtta år med de knappt två miljarder den rödgröna regeringen sålt för.

Riksdagen har gett mandat att sälja sex av dagens statliga bolagsinnehav. Det handlar om Bilprovningen, Bostadsgaranti, utbildningskoncernen Lernia, mättjänstföretaget Metria, bildelstillverkaren Orio och statens aktier i det börsnoterade flygbolaget SAS.

Nytt statligt bolag

Enligt Hjälmered kommer väljarna inte se några dramatiska förändringar av statens ägarpolicy om det blir en moderatledd regering efter valet.

- Vi ser att huvuduppgiften kring de statliga bolagen är att fortsätta utveckla styrning och ledning, säger han.

Damberg varnar dock för en ideologiskt färgad "privatiseringsagenda" om det blir ett maktskifte.

Han tillägger att det efter regeringens satsning på det statliga riskkapitalbolaget Saminvest kan bli aktuellt att starta ännu ett nytt statligt bolag, för att samarbeta med privata aktörer i syfte att få ned koldioxidutsläppen.

- Jag utesluter inte alls att det kan krävas ett statligt bolag framöver, som är med och hjälper till i den omställningen.