Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Swedbank utreds av både Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen efter rapporter om misstänkt penningtvätt. Arkivbild.

Moody's: Swedbanks kris kreditmässigt negativ

Misstankarna om penningtvätt, insiderbrott och grovt svindleri i Swedbank är kreditmässigt negativa för den svenska storbanken, enligt ratinginstitutet Moody's. Böter och konsekvenserna av en förtroendekris kan bli kännbara, varnar Moody's i en färsk rapport.

Rapporten kommer dagen efter det att det rapporterats om att ratinginstitutet S&P Global meddelat att man ser över Swedbanks kreditbetyg.

Ratinginstituten har börjat röra på sig efter sex veckors kaotisk utveckling kring Swedbank, som tog fart när SVT Uppdrag granskning den 20 februari rapporterade om misstänkt penningtvätt med hjälp av konton i banken.

Misstänkt grovt svindleri

Efter en serie avslöjanden och nya anklagelser fick vd Birgitte Bonnesen sparken bara en timme före förra veckans årsstämma. Då hade Ekobrottsmyndigheten (EBM) utvidgat en utredning om misstänkt insiderbrott, med koppling till penningtvättmisstankarna, till att gälla misstankar om grovt svindleri.

Dessutom utreder Finansinspektionen (FI) tillsammans med baltiska myndigheter om Swedbank brutit mot regelverk mot penningtvätt. Även den amerikanska delstaten New Yorks finansinspektion DFS rapporteras utreda banken.

Swedbank tillhör de banker som har allra högst kreditbetyg i Europa. Banken har tack vare god lönsamhet och hög nivå på kapitaltäckningen motståndskraft enligt Moody's. Fast affärsmodellen gör banken beroende av marknadsfinansiering, vilket enligt Moody's innebär att det finns en sårbarhet om förtroendet för banken minskar bland investerare.

En av flera som utreds

Varningen kommer samtidigt som Moody's konstaterar att Swedbank bara är en av flera europeiska banker som just nu befinner sig under utredning för liknande misstankar.

Utredningar pågår exempelvis i flera länder mot Danske Bank samtidigt som ING:s italienska dotterbolag till följd av brister i kontrollen av misstänkt penningtvätt har förbjudits att ta in fler nya kunder tills det att bristerna åtgärdats.

Finansmannen Bill Browder, som vill att EBM utreder misstänkt penningtvätt i Swedbank med koppling till den så kallade Magnitskijhärvan, har även anmält Nordea för misstänkt penningtvätt till finländska myndigheter. Det har från andra håll samtidigt framförts misstankar om penningtvätt i bland annat Crédit Agricole, Deutsche Bank, Raiffeisen, ABN Amro och Rabobank, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.