Den fortsatta utredningen fortsätter nu i Tyskland, meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
"Det har inte framkommit misstankar mot personer med sådan anknytning till Sverige att lagföring av det skälet borde aktualiseras här", skriver chefsåklagare Alf Johansson.
Elva miljoner bilar
I september 2015 avslöjade USA:s miljömyndighet att Volkswagen manipulerat mjukvaran i flera bilmodeller så att de skulle uppvisa bättre resultat i tester av kväveoxidutsläpp. Så småningom, i början av 2016, inleddes en rättslig förundersökning, men som nu alltså snart två år senare läggs ned. Misstankar gällde grovt bedrägeri, brukande av osann urkund och miljöbrott.
Över elva miljoner bilar av märkena VW, Audi, SEAT och Skoda har utrustats med mjukvaran. Sedan dess har VW tvingats betala miljardskadestånd och ersättningar till lurade bilägare, framför allt i USA. Men i Sverige har det stannat vid att VW lovat byta ut programvaran kostnadsfritt, något som VW lovar inte ska påverka bilens prestanda, medan undersökningar starkt ifrågasatt detta.
Dags för handling
I och med att det rättsliga efterspelet nu är avblåst i Sverige kräver konsumentorganisationen Motormännen att andra myndigheter agerar.
"Det är faktum att drygt 220 000 bilar med helt okända utsläppsnivåer rullat på våra vägar i flera års tid. Bara drygt hälften har åtgärdats, mycket arbete återstår alltså ännu, och med detta har Transportstyrelsen avvaktat i mer än två års tid. Nu är det dags för handling", skriver Motormännen i en kommentar till TT.
Dessutom anser organisationen att Naturvårdsverket bör utreda vilka miljömässiga effekter fusket medfört. Många andra länder har gått mycket hårdare fram mot VW.
"Inga sådana krav har ställts från svenska myndigheter vilket är mycket märkligt", skriver Motormännen