Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

MTG:s samgående med TDC ser ut att rinna ut i sanden. Arkivbild.

MTG letar nya samarbeten

Stenbecksfärens mediekoncern MTG räknar inte längre med någon fusionsaffär med danska TDC. Vd Jørgen Madsen har dock inte gett upp jakten på liknande samarbeten.

TDC var den partner som såg bäst ut av flera alternativ som MTG undersökte inför den nu i praktiken skrotade fusionsplanen, enligt Jørgen Madsen.

- Jag tror det hade varit en fantastisk möjlighet. Men nu är det någon annan som tar över TDC och vi går vidare och fortsätter producera underhållning för den nordiska marknaden, säger Jørgen Madsen.

TT: Är du besviken?

- Ja, det är klart.

En annan strategi

Fast nu fortsätter produktutvecklingen, den digitala utvecklingen och sökandet efter alternativa samarbeten, enligt Madsen.

Det konsortium som är på väg att köpa TDC är dock inte med på Madsens topplista över potentiella samarbetspartner.

- De verkar inte tro på kombinationen av innehåll och infrastruktur, säger han.

TT: Har ni haft kontakt med konsortiet?

- När jag ser på det som de har presenterat pratar de om nätverk och infrastruktur, inte vilka produkter de vill erbjuda sina kunder. Det är en helt annan strategi, så nej, vi har inte haft någon kontakt med dem.

Uttalandet görs sedan TDC meddelat att bolagets styrelse rekommenderar ägarna att acceptera ett sockrat kontantbud på TDC värt drygt 40 miljarder danska kronor från ett konsortium bestående av tre danska pensionsfonder och Mira – en fondförvaltare inom den australiska investmentbanken Macquire.

Konsortiet har i sin tur sagt att budet på TDC är villkorat av att MTG-affären inte genomförs.

Attraktivt bud

Enligt Madsen måste konsortiets bud fortfarande formaliseras. Men så snart det är gjort räknar han med att TDC:s styrelse formellt drar tillbaka rekommendationen till TDC:s aktieägare om att rösta ja till en fusion mellan MTG Norden och TDC.

- Det är konsekvenserna vi ser framför oss just nu, säger han.

Konsortiets bud på TDC är attraktivt, enligt Thomas Heath, telekomanalytiker på Danske Bank. Och han ser sannolikheten för att ägarna ställer sig bakom affären som god.

- Men sista ordet är nog inte sagt ännu, tillägger Heath.

För Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik, med mobiloperatören Tele2 i portföljen, innebär den i praktiken skrotade MTG-TDC-fusionen problem.

MTG:s starka position inom nordisk tv, bland annat med Viasat, antas utgöra hinder för Kinnevikbolaget Tele 2:s planerade köp av kabel-tv-bolaget Comhem.