Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Musk överväger att avnotera Tesla. Arkivbild.

Musk "överväger" att ta Tesla från börsen

Tesla-chefen Elon Musk säger sig ha tröttnat på kvartalshetsen på börsen, och vill avnotera bolaget. Aktien handelsstoppades en stund, och fortsatte sedan uppåt i New York efter det oväntade utspelet på Twitter.

"Överväger avnotera Tesla vid 420 dollar. Finansiering säkrad", skriver han på Twitter , syftande på aktiekursen.

Till en början tvivlade en del på att Musk faktiskt menade allvar med sitt oväntade utspel, eftersom han är känd för nyckfulla uttalanden på just Twitter.

Men superentreprenören bekräftade senare i ett blogginlägg riktat till Teslaanställda att han tycker att privat ägande är det bästa för elbilstillverkaren.

"Till att börja med, beslutet är ännu inte spikat. Men anledningen till att göra det här handlar om att skapa bästa möjliga miljö för Tesla. Som börsbolag är vi utsatta för kraftiga svängningar i aktiekursen, som kan bli en allvarlig distraktion för alla som jobbar på Tesla", skriver Musk i blogginlägget.

Jätteavnotering

Han pekar också på nackdelarna med den press det innebär att leverera resultat inför varje kvartalsrapport, för att lugna marknaden.

Skulle Musks plan att avnotera Tesla genomföras skulle alla aktieägare få ett val, skriver han vidare:

"Antingen kan man stanna kvar som investerare i ett privatägt Tesla, eller så kan de bli utköpta vid en kurs på 420 dollar, vilket är en premie på 20 procent".

Om Tesla lämnar börsen skulle det röra sig om en jätteavnotering som han behöver uppbackning för, enligt Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

Tufft med finansiering

En möjlig koppling finns till att Saudiarabiens statliga fond har köpt mellan 3 och 5 procent av elbilstillverkaren, vilket The Financial Times rapporterade om på tisdagen. Fonden kontrolleras av kronprinsen Mohammad bin Salman.

- Känslan är att det blivit allt tuffare att hitta finansiering till Tesla, som fortfarande går med stora förluster, på börsen. Han kan helt enkelt ha blivit tvingad, säger Bornold.

Efter Musks tweet fortsatte Tesla-aktien den uppgång som inleddes i samband med kvartalsrapporten i förra veckan. Aktien handelsstoppades en stund i New York, men öppnades sedan igen och slutade dagen på plus 11 procent.

Sedan slutet av juli har aktien rusat över 30 procent. Tisdagens slutnotering, nästan 380 dollar, är ändå klart lägre än de 420 dollar Musk lockar med i sin tweet.

Men Teslas börsvärde har rusat upp till nästan 64 miljarder dollar, motsvarande 570 miljarder kronor. Det innebär att elbilsbolaget nu av marknaden ses som USA:s största biltillverkare, före GM (54 miljarder dollar) och Ford (40 miljarder) – trots att de båda sistnämnda tillverkar väldigt många fler bilar.