Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Teslas vd Elon Musk. Arkivbild.

Musk kommenterar Teslas insamlingsmetod

Teslas vädjan om pengar från sina underleverantörer gäller endast pågående projekt, säger vd Elon Musk på Twitter. Samtidigt stiger priset på kreditswappar vilket indikerar att Teslas kreditrisk stiger.

I går rapporterade Wall Street Journal att elbilstillverkaren Tesla bett sina underleverantörer att betala tillbaka en del av de pengar som Tesla har lagt ut för bolagens produkter. Det för att hjälpa företaget under en kritisk tillverkningsperiod av den billigare bilvarianten Model 3.

Dyrare "försäkringar"

Efter nyheten sjönk Teslas aktie som en sten. Samtidigt stiger priset på kreditswappar, som är ett slags försäkring mot inställda betalningar. Detta indikerar att Teslas kreditrisk stiger, skriver Reuters.

I ett försök att lindra effekten kommenterade Musk Teslas tilltag på Twitter :

"Bara kostnader som faktiskt berör tredje kvartalet och framöver räknas. Det skulle inte vara rätt att applicera historiska kostnader på nuvarande kvartal".

Få nåddes av information

En talesperson för Tesla uppgav även att färre än tio underleverantörer fått det PM som skickades förra veckan i vilket Tesla bad dem returnera en "betydande summa" för att säkerställa företagets tillväxt.

Ökad osäkerhet

Vädjan om pengar bidrar till osäkerheten kring Teslas kassatillgångar som har reducerats kraftigt då företaget kämpat för att få upp produktionshastigheten av Model 3. I början av juli meddelande Tesla att bolaget äntligen uppnått sitt mål att tillverka 5 000 exemplar i veckan.

Efter brakförlusten under första kvartalet lanserade Tesla en omorganisation med målet att få företaget att gå med vinst. I samband med omorganisationen kom beskedet om att personalen skulle bantas med nio procent.