Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det tog några timmar extra, men Tesla utropar ändå att målet är nått. Arkivbild.

Musk: Vi klarar 6 000 Model 3 i veckan

Tesla säger sig ha klarat kvartalsmålet: 5 000 Model 3 byggda på en vecka. Och takten ska framöver kunna ligga på 6 000 i veckan – vilket kan ge konkurrenter som Volvo huvudbry.

Många hade tvivlat på att elbilstillverkaren skulle klara målet. Och stressen har uppenbarligen varit total – tidigare i juni flögs en extra produktionslina in och monterades upp i ett gigantiskt tält vid fabriken i Fremont, Kalifornien.

Men nu meddelar vd Elon Musk att målet är nått, även om källor inom Tesla säger till nyhetsbyrån Reuters att veckans exemplar nummer 5 000 genomgick de sista kvalitetskontrollerna först vid femtiden på söndagsmorgonen lokal tid, alltså några timmar efter deadline.

7 000 på en vecka

"Jag tror att vi har blivit ett riktigt bilföretag", skriver Musk i ett e-brev till de anställda.

"Inte bara att vi fick ut 5 000 Model 3, men vi uppnådde också produktionsmålet för S och X, sammanlagt 7 000 bilar på en vecka!", fortsätter han enligt branschsajten Electrek.

Musk tillägger att Tesla förväntar sig att producera 6 000 Model 3 i veckan "nästa månad". Om det avser juli eller augusti framgår inte.

Tidigare i juni meddelade Tesla att Model 3 gått om alla rivaler – såsom BMW:s 3-serie och Mercedes C-klass – i USA-försäljningen.

Oprövad Volvo

Och medan Model 3-siffrorna rusar så stagnerar eller faller alla de andra.

Än återstår att se hur det går för nya Volvo S60, som den kinesiskägda svenska tillverkaren just börjat producera i South Carolina. Vid invigningen av fabriken häromveckan nämnde Volvos företrädare Tesla Model 3 som en viktig konkurrent.

Medan Tesla bara finns med eldrift går varken Volvon eller någon av tyskarna att få i avgasfritt utförande än så länge. Flera av dem finns som laddhybrider, men renodlad batteridrift dröjer till nästa år eller senare.

Volvo har sagt att man i South Carolina kommer att kunna bygga som mest 100 000 S60 per år.

Det motsvarar knappt 2 000 bilar i veckan, men är ett tak man kan nå först i ett senare skede. Som jämförelse siktar Tesla senare i år på att kunna bygga 10 000 Model 3 varje vecka.

Rättelse: Siffran 7 000 i mitten av texten gäller företagets sammanlagda produktion, alltså av alla tre modellerna S, 3 och X.