Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mängder av bettingsajter har fått sina licenser godkända. Men många får också vänta. Arkivbild.

Nästan hälften får vänta på spellicens

Närmare hälften av alla spelbolagen kommer inte att hinna få sin licens klar i tid till att den nya spellagen träder i kraft vid årsskiftet. Men eftersom alla stora bolag fått klartecken bedömer Lotteriinspektionen att drygt 90 procent av spelmarknaden via internet fått sin licens.

110 bolag med flera hundra olika varumärken vill vara med och spela om svenskarnas pengar när spelmonopolet avskaffas. Men bara 57 av bolagen har Lotteriinspektionen hunnit med att ge klartecken och nu tar myndigheten julledigt. Några fler licenser kommer därmed inte att hinna delas ut och inga dispenser eller övergångsregler finns att tillgå, hälsar myndigheten.

Lotteriinspektionen, som vid årsskiftet byter namn till Spelinspektionen, skyller på många sena ansökningar, någon så sent som den här veckan. Den absoluta merparten av alla ansökningar som kom in före månadsskiftet oktober/november har fått sina tillstånd.

- Och vi har ännu inte meddelat några negativa beslut, säger Lotteriinspektionens pressansvariga My Hamrén.

Inga stämningar

Men det har handlat om mycket kompletteringar från de sökande bolagen, något som dragit ut på tiden.

Huruvida några spelbolag surnat till ordentligt är oklart:

- Vi har ännu så länge inte fått in några stämningar, säger Hamrén.

När alla ansökningar kommer att vara färdigbehandlade vågar hon inte svara på i dagsläget. Arbetet fortsätter med full styrka efter årsskiftet.

Det här gäller

Från den 1 januari öppnas den svenska spelmarknaden, som tidigare i teorin begränsats av ett statligt spelmonopol men som i praktiken legat helt öppen för alla utländska bolag som erbjudit spel på nätet. Den nya lagen innebär att det krävs en spellicens och alla bolag måste betala 18 procent i skatt på spelöverskottet.

Med licensen förbinder sig spelbolagen att följa vissa regler: Det kommer att krävas att alla spelare registrerar sig, bolagen ska verka för att förhindra spelmissbruk och reklamen måste vara måttfull och får inte rikta sig till barn och ungdomar under 18, ej heller direkt till en spelare som stängt av sig själv från spel.

Rättad: I en tidigare version av den här texten fanns en felaktig uppgift om vilket namn Lotteriinspektionen byter till.