Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elbilstillverkarna Nevs ska bygga bilar åt det tyska bilföretaget Sono Motors i Saabs gamla fabrik i Trollhättan. Arkivbild.

Nevs skapar hundra nya jobb i Trollhättan

Från och med hösten 2020 börjar elbilstillverkarna Nevs bygga bilar åt det tyska bilföretaget Sono Motors. Tillverkningen ska ske i Saabs gamla fabrik i Trollhättan vilket innebär många nya jobb för personer som står utanför arbetsmarknaden.

Fabriken i Trollhättan har i stort sett stått stilla sedan Saab begärdes i konkurs 2011.

- Det här kommer innebära några hundra nya jobb. Det kommer krävas en del ingenjörer och framför allt arbetare på metallsidan, säger Fredrik Fryklund, informationschef på Nevs till TT.

Rekryteringen startar först under början av 2020, och Nevs har varit i dialog med både kommunen och Arbetsförmedlingen för att bana väg för rekryteringsinsatsen.

- Det handlar om arbetskraft som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, som inte har lång utbildning eller som inte behärskar svenska språket till fullo. Här hoppas vi kunna erbjuda många jobb, och vi har känt ett starkt stöd från hela samhället när det kommer till att rekrytera personal till tillverkningen.

Sono Motors är ett tyskt företag baserat i München. Den helt nyutvecklade bilen som Nevs ska börja tillverkas åt företaget går under namnet Sion och kommer att lanseras på marknaden för 25 500 euro. Redan nu finns 9 800 förbeställningar på bilen.

- Det är väldigt spännande. Det unika med den här bilen är att det finns solpaneler på taket och på sidorna som laddar bilen medan den kör, det ska kunna ge energi för cirka tre mils körning.

Totalt ska 260 000 bilar byggas under en åttaårsperiod, och företaget planerar att använda sig av hundra procent förnyelsebar energi under tillverkningen. Vid sidan av den tillverkningen planerar Nevs att tillverka sina egna elbilar i fabriken.

- Nu handlar det om cirka 40 000 bilar per år. Fabriken har en kapacitet för 200 000, så det finns gott om kapacitet för både de här bilarna och Nevs egna bilar, säger Fredrik Fryklund.