Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Intresset för den lilla Teslan, Model 3, har varit stort i många länder. Här är premiärvisningen i Mall of Scandinavia utanför Stockholm förra året.

Nu kommer Teslas "folkbil"

Efter tre års spekulationer och väntan ska Tesla nu börja bygga sin omtalade "folkelbil", den enklaste varianten av Model 3. Samtidigt medger bolaget att det blir förlust för första kvartalet – vilket får aktien att falla.

Den billiga Model 3, som i USA kostar från 35 000 dollar (325 000 kronor), har varit föremål för mycket spekulationer sedan den utlovades 2016. Endast dyrare varianter fanns tillgängliga när modellen väl började levereras 2017, och en del har uttryckt tvivel kring att uppstickaren på den globala bilmarknaden rent finansiellt skulle klara att sälja en billig Model 3 i stora upplagor.

Stänger affärer

I Teslas besked sent på torsdagen svensk tid klargörs att effektiviseringar krävs för att klara denna ekvation. De flesta av bolagets affärer – i dag ungefär 400 runtom i världen, varav flera i Sverige och Skandinavien – ska stänga. All försäljning ska ske via nätet. Även service och reparationer ska beställas via nätet, och till stor del skötas av mobil personal.

På kort sikt kostar förändringarna, erkänner vd Elon Musk.

- I och med att det händer så mycket under första kvartalet, och vi tar mycket engångskostnader – det är stora utmaningar med att få i väg bilar till Kina och Europa – så räknar vi inte med vinst. Däremot tror vi på vinst kvartal två, sade han i ett konferenssamtal, rapporterar CNBC.

Det fick Tesla-aktien att falla ungefär 3 procent i efterhandeln i New York.

Inom ett halvår

I USA ska man från och med nu kunna beställa en Tesla via telefon på en minut, heter det. Provkörning behövs inte, tycker bolaget, eftersom man har full returrätt i en vecka.

De första Model 3 Standard Range (SR), som den enklare varianten kallas, ska i USA levereras redan om två veckor. Med subventioner inräknade kan bilen där komma att kosta en bra bit under 300 000 kronor.

De Tesla som går att beställa i Sverige för närvarande kostar minst dubbelt så mycket. Utanför Nordamerika släpps 3 SR först om "tre till sex månader", enligt Musk.