Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bostäder som inte såldes inför amorteringskravet i februari verkar nu göra comeback på marknaden. Arkivbild.

Osålda bostäder gör comeback

Var femte bostadsrätt som lades ut till försäljning i april var en återvändare som varit på marknaden tidigare utan att bli såld.

Andelen återpublicerade bostadsrättsobjekt fördubblades i april jämfört med samma månad förra året, enligt statistik från Hemnet. En återpublicering innebär ett objekt som funnits ute på marknaden och som man nu gör ett nytt försök att sälja.

- Sannolikt är detta en amorteringskravseffekt där många vill sälja i februari innan lagen trädde i kraft den 1 mars. Alla dessa affärer gick sannolikt inte i lås och nu ser vi en mycket kraftig ökning av bostäder som legat till salu tidigare.

Priserna backar

I april var 20 procent av alla bostadsrätter som lades ut till försäljning återpublicerade. Även för villor var andelen återpublicerade objekt 20 procent, vilket motsvarar en ökning på 61 procent jämfört med april 2017.

Snittutgångspriset på bostadsrätter i riket var i februari 38 000 kronor per kvadratmeter, enligt Hemnets statistik. Sedan dess har snittutgångspriset backat något och låg i april på 36 600 kronor.

Men även om priserna gått tillbaka så flyger inte de saluförda objekten av hyllan. Säljare får beväpna sig med tålamod, som inte behövdes under merparten av 2017.

Längre tid

- När marknaden var het, eller fungerade väl, tog det ungefär två veckor att sälja en bostadsrätt i Sverige. I dag tar det en dryg vecka till för det som säljs. Så det tar betydligt längre tid helt enkelt, säger Staffan Tell.

Att det tar längre tid att sälja kan ha flera orsaker, men enligt Tell framhåller mäklare som Hemnet är i kontakt med att hårdare krav från bankerna skapar utmaningar.

- Människor som för ett år sedan hade fått ett lån beviljat på ganska kort tid har i dag betydligt svårare att få finansiering, säger Staffan Tell.