Pension på deltid kan förverkliga drömmen

Att jobba mindre åren före pension är en dröm för många. Flexpension ska göra det möjligt. Men modellen riskerar enligt Pensionsmyndigheten att sätta stopp för politikernas önskan om att vi ska jobba längre.

ANNONS
|

Många arbetsgivare säger nej när anställda vill jobba deltid under arbetslivets sista år. Eller så har man själv helt enkelt inte råd att jobba mindre.

Flexpension, eller deltidspension, ska göra det möjligt att bli just mer flexibel. Modellen har tagit sig in i många kollektivavtal, men att kunskapen om den är låg vittnar flera pensionsexperter om.

Utformningen varierar mellan avtalsområden, men den går enkelt ut på två saker: Arbetsgivaren sätter av mer pengar till tjänstepensionen, på bekostnad av löneökningar eller andra eftergifter här och nu. Samtidigt stärks rätten att jobba deltid åren innan pensionen.

- Det är ingen lagstadgad rätt, men arbetsgivaren ska verkligen ha starka skäl för att säga "jag kan inte bli av med den arbetskraften", säger Kristina Kamp på minpension.se.

ANNONS

Motsatt effekt

Det går då att plocka ut sin flexpension, för att få det att gå ihop ekonomiskt. Inom industrin, som var först ut med de här avtalen, har facken sett det som en möjlighet för medlemmarna att orka jobb längre.

Det är i så fall positivt, anser Pensionsmyndigheten. Men effekten kan också bli den motsatta, tror myndigheten: Att människor slutar att jobba helt tidigare.

- Det finns tydliga indikationer på att ju högre tjänstepension man får, desto tidigare vill man sluta, säger myndighetens analyschef Ole Settergren.

Det går i så fall på tvärs med politikernas ambition. I december enades partierna i pensionsgruppen om att den svenska pensionsåldern ska höjas.

Att gå ner i tid och ta ut sin flexpension är naturligtvis frivilligt. Personer som fortsätter att jobba har i stället mer i sin pensionspott när de slutar. Men den ekonomiska biten kommer att märkas först för dem som går i pension om 20–30 år, när tillräckligt med pengar har betalats in. Rätten att gå ner i tid finns dock redan nu.

ANNONS

Kan pressa äldre

En annan risk med systemet är att det blir ett tryck på äldre personer att sluta jobba, i stället för att man tar tag i arbetsmiljö och normer. Det pekar såväl Kristina Kamp som Pensionsmyndigheten på.

- Eller så väljer man kanske det här framför att vara sjukskriven, säger Kristina Kamp.

Även om flexpension nu finns i en mängd kollektivavtal finns det en del förbund som står utan.

- De starka facken får igenom det här, men svagare fack kan ju glömma att få de här avtalen, tror Kristina Kamp.

Det innebär att det efter en tid med mer likriktning återigen blir en större spridning mellan avtalen.

- Det kan vara orättvist, och inte minst krångligt om man byter jobb.

ANNONS
TT

Fakta: Flexpension

Nivån på avsättningen till flexpension eller deltidspension varierar mellan avtalsområden. Den är högre i kollektivavtal som haft modellen länge, eftersom den höjs successivt.

Till exempel är målet för Unionen att avsättningen ska vara 2 procent utöver den ordinarie avsättningen till tjänstepensionen, som ligger på 4,5 procent på inkomster upp till 39000 kronor i månaden och 30 procent över det.

Flexpension ska inte blandas ihop med löneväxling. Det sistnämnda handlar också om att avstå lön nu för att sätta av mer till pensionen, men är en individuell lösning du gör upp om med din arbetsgivare. Den lönar sig dessutom bara för personer med höga inkomster.

Källa: minpension.se, Pensionsmyndigheten

ANNONS