Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU- och handelsminister Ann Linde (S)

Raab skickar lugnande besked till svenskar

Mitt i den nye brittiske brexitministern Dominic Raabs bråda dagar med försöken att få till ett utträdesavtal med Bryssel har han också hunnit träffa den svenska EU- och handelsministern Ann Linde (S). Efter mötet har Linde potentiellt lugnande besked till de svenskar som vill fortsätta bo i Storbritannien.

Hon träffade Dominic Raab, som tillträdde i juli, i ungefär en timme i London på torsdagen. Han kampanjade hårt på utträdessidan inför den brittiska folkomröstningen 2016, noterar Linde men tillägger:

- Jag uppfattar att han verkligen vill vara konstruktiv och det är helt klart att han vill att det ska bli ett avtal.

Det var första gången Linde träffade Raab, och hon säger att hon fick intrycket att han byggt upp ett reellt förhandlingsklimat med EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

"Får stanna"

Avtal eller inte avtal med EU är frågan inför utträdet den 29 mars nästa år. Under torsdagen höll Raab också ett tal där han sade att det sannolikt blir ett avtal men han klargjorde också en del av följderna om det inte blir det (en så kallad hård brexit) genom att släppa 25 dokument med råd för medborgarna.

Ytterligare klargöranden ska komma från brittiska regeringen i olika frågor de närmaste veckorna, bland annat om Irlandsproblematiken och om rättigheterna för de EU-medborgare som är bosatta i Storbritannien.

Den senare frågan berör ungefär 100 000 svenskar – och Raab har flera gånger sagt att EU-medborgarna ska få stanna.

- Även om det blir utan avtal kommer vi att ha någon slags försäkran om att EU-medborgarna får stanna, och Raab sade också att han inte bara ser det här som en legal utan också som en moralisk fråga, säger Linde.

Budskap till svenskar

På Lindes agenda i London stod bland annat också att träffa svenskar som bor i Storbritannien. Och Dominic Raab skickade med ett budskap till dem via Linde:

- När vi skulle gå sade han "du kan hälsa till dem från mig att vi har haft det här samtalet, och att jag kommer att se till att de kommer att få stanna", säger hon.

- Men sedan är ju frågan under vilka villkor de kommer att få stanna, och det kommer ju inte omedelbart att komma någon officiell text om det, fortsätter Linde.