Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Zalando ökar både vinst och försäljning, men inte lika mycket som analytiker hade räknat med. Arkivbild.

Ras för Zalando efter rapport

E-handelsjätten Zalando rasade på börsen efter delårsrapporten och drog med sig storägaren Kinnevik. Resultat och försäljning nådde inte upp till förväntningarna och prognosen för helåret har blivit något mer pessimistisk.

Det tyska bolaget, som till 32 procent ägs av Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik, redovisar en nettovinst för andra kvartalet på 51,8 miljoner euro, motsvarande drygt 530 miljoner kronor. Motsvarande period i fjol var vinsten 47,4 miljoner euro.

Rörelseresultatet, exklusive engångsposter, steg från 81,8 till 94 miljoner euro och försäljningen ökade med 21 procent till 1,33 miljarder euro.

Både resultat och försäljning var lägre än vad analytiker hade räknat med, enligt Reuters sammanställning av prognoser. I snitt trodde de på en nettovinst på 59 miljoner euro, ett rörelseresultat på 95 miljoner euro och intäkter på 1,37 miljarder euro.

Men antalet kunder, 24,6 miljoner, var å andra sidan rekordhögt. Detsamma gäller antalet beställningar, som uppgick till 29 miljoner.

"Vi är nöjda med att vårt kundfokus betalar sig trots en fortsatt utmanande miljö för modebranschen", säger Rubin Ritter, en av tre vd:ar på Zalando, enligt ett pressmeddelande.

Bolaget räknar med att helårets omsättningstillväxt hamnar i lägre delen av målintervallet 20–25 procent. Den justerade rörelsevinsten väntas hamna i spannet 220–270 miljoner euro, även här i lägre delen av intervallet.

Aktieplacerarna gillade inte beskeden i rapporten. Zalandos aktie rasade med nästan sex procent under den inledande handeln på Frankfurtbörsen. Kinnevik backade i sin tur med drygt två procent i Stockholm.